BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Mehmetçik için 5 şart belirlendi

Başbakan Erdoğan’ın, ‘etkinliğimiz artar’ dediği Lübnan’a asker için Ankara 5 şart belirledi.

Abone ol
  • BM, bölgede kesin ve daimi bir ateşkes kararı almalı.
    • İsrail'in boşalttığı bölgelere Lübnan askeri yerleşmeli.
    • Bütün taraflar, asker konuşlanmasını kabul etmeli.
    • Bu gücün bölgenin (Hizbullah) silahsızlandırılması görevi olmamalı.
    • Endonezya, Malezya ve Pakistan'ın barış gücüne asker vermeli.

      Türkiye, İsrail ile Lübnan arasındaki tampon bölgede görev yapacak BM Barış Gücü'ne asker vermek için 5 şartın yerine getirilmesini isteyecek. AK Parti MKYK toplantısında Lübnan'a asker gönderilmesi konusu masaya yatırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda MKYK üyelerine bilgi verdi.

      ETKİNLİĞİMİZ ARTAR

      Erdoğan'ın Lübnan'a asker gönderilmesi konusunu Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'la yaptıkları toplantıda görüştüklerini belirterek, "Lübnan'a asker gönderilmesine askeri kanat sıcak bakıyor" dediği öğrenildi. Erdoğan, Gül'ün İsrail, Lübnan ve Suriye ziyaretlerinden sonra asker göndermeyle ilgili kesin kararın verileceğini söyledi.

      Erdoğan'ın Lübnan'a asker gönderebileceklerini ifade ederken, "Bazı şartların olması halinde Lübnan'a asker gönderebiliriz. Böyle bir gücün içinde olmamız iyi olur. Çünkü etkinliğimiz artar" dediği öğrenildi.

      ARAP OLMAYAN MÜSLÜMAN ÜLKE ŞARTI

      Toplantıda Başbakan Erdoğan ile Abdullah Gül, Türkiye'nin 5 şartını da açıkladı:

    • Barış gücü mutlaka BM'nin kalıcı ateşkes kararından sonra gönderilmeli. BM kalıcı ateşkes kararı almadan bölgeye barış gücü gönderilmemeli. Barış gücünün görevi sıcak çatışmaya girmek değil, insani yardımların ulaştırılmasına katkı sağlamak olmalı.
    • BM Barış Gücü, İsrail'in işgal ettiği Güney Lübnan'daki bölgelerde konuşlanmamalı. İsrail'in Lübnan'dan çekildiği bölgelere Lübnan askerleri konuşlandırılmalı.
    • BM Barış Gücü'ne Türkiye dışındaki bazı İslam ülkeleri de asker vermeli. Endonezya, Malezya ve Pakistan gibi Arap olmayan Müslüman ülkeler de barış gücüne asker vermeli.
    • BM Barış Gücü'nün Güney Lübnan'ın silahsızlandırılmasına yönelik bir görevi olmamalı.
    • BM Barış Gücü oluşturulmasına bütün taraflar onay vermelidir. Bütün taraflardan kasıt İsrail ve Lübnan'ın yanında Lübnan'ın içindeki bütün taraflar ile Suriye ve İran'dır.

      MKYK'da iki üyeden Lübnan'a asker gitmesin talebi

      AK Parti MKYK toplantısında Lübnan'a asker gönderilmesine Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi karşı çıktı.

      Tanrıverdi'nin "Hepimiz seçim bölgelerimizden geliyoruz. Halkımız Lübnan'a asker gönderilmesine karşı çıkıyor. Kamuoyu asker gönderilmesi konusunda henüz hazır değil. ABD'nin kontrolündeki BM kapsamında gönderilecek askerin ne yapacağı konusunda kamuoyunda endişeler var" dediği öğrenildi.

      LÜBNAN HALKI BM'YE GÜVENMİYOR

      MKYK üyesi Ayşe Böhürler'in de Lübnan'a asker gönderilmemesi gerektiğini ifade ederek, "Çünkü Lübnan halkı da BM kapsamında bölgeye barış gücü gönderilmesine karşı çıkıyor. Lübnan halkının İsrail saldırılarına seyirci kalması Lübnan halkının BM'ye olan güvenini sarstı. Lübnan'daki aydın insanlar da barış gücünün İsrail'in menfaatlerine hizmet edeceğini ve Türkiye'nin bu güce destek vermemesini istiyor" dediği bildirildi.

      BİLAL ÇETİN / YENİ ŞAFAK