BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,03
ALTIN 2.432,19
HABER /  GÜNCEL

Mehmetçik-1 kopya iddiaları kızdırdı

Yerli yapım piyade tüfeği Mehmetçik-1 kopya iddiaları Milli Savunma Bakanlığı'nı kızdırdı.

Abone ol

MKE tarafından geliştirilen milli modern piyade tüfeği Mehmetçik-1'in kopya olduğu iddiaları Milli Savunma Bakanlığı'nın tepkisini çekti. Açıklamada, tüfeğin tanıtımının yetkili kurullar dışında kimseye yapılmadığı belirtilerek haberlerin gerçek dışı ve hayal mahsulü olduğu belirtildi.

İlk defa geçtiğimiz yıl ortaya atılan ve bir gazete tarafından da tekrar gündeme getirilen Türkiye'nin ilk yerli üretim piyade tüfeği Mehmetçik-1'in yabancı bir silahın kopyası olduğu yönündeki haberlere Milli Savunma Bakanlığı'dan açıklama geldi. MSB'den yapılan açıklamada, ''Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) kurumunca geliştirilen milli modern piyade tüfeğinin bugüne kadar ilgililer dışında hiçbir kişi, kurum ve kuruluşa tanıtılmamasına ve herhangi bir bilgi verilmemesine rağmen görsel ve yazılı basında yer alan tamamen gerçek dışı ve hayal mahsulü haber, yorum, yayınlar ile kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı değerlendirilmektedir'' denildi. 

"MKE TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ" 

Söz konusu tüfeğin üretimi öncesi MKE tarafından yürütülen geliştirme çalışmaları sonrasında iki piyade tüfeği ve bir makinalı tabancanın yivli setli av tüfekleri modelleri üretilerek bir kısım NATO ülkeleri ile ABD'ye ihracatının başlandığı belirtilen açıklamada, tamamen yerli, özgün milli keskin nişancı tüfeği Bora-12'nin de üretilerek kullanıma alındığı bildirildi.

Açıklamada, ''MKE Kurumu, kazandığı altyapı ve kurumsal potansiyelini kullanarak milli modern piyade tüfeği çalışmalarını sürdürmüş, sonuçta 5,56 milimetre çapında basında 'Mehmetçik - 1' diye anılan erken prototip ilk milli tüfekleri üç ayrı model olarak 2008'de üretilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

''EYLÜL 2011'E KADAR SERİ ÜRETİM HAZIR OLMASI PLANLANIYOR''

Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MKE arasında 22 Ocak 2009'da 7,62 milimetre çapında milli modern piyade tüfeği yapmak üzere sözleşme imzalandığı hatırlatılan açıklamada, proje ile ülke sanayicisi ve üniversitelerin gücünün de bir araya getirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Açıklamada ''Sarsılmaz Silah Sanayi firması da dahil olmak üzere bu alanda faaliyet gösteren bütün firma, kurum ve kuruluşların tesis, altyapı, teçhizat, makina, arge, bilgi birikimi ve benzeri yetenekleri değerlendirmeye tabi tutulmuş ve sonuçta Kalekalıp firması MKE kurumunun alt yüklenicisi olarak belirlenmiştir. Ayrıca bazı Kobi ve üniversitelerin de proje kapsamında bir araya getirilmesi sağlanmıştır" denildi.

İHALEYİ KAZANAMAYAN FİRMANIN İDDİASI

Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)’nun ürettiği “Mehmetçik-1” adlı piyade tüfeğinin özgün bir tasarım olmadığını, yabancı bir piyade tüfeğinin üzerine Mehmetçik-1 yazılmasından öteye gitmediğini açıklamış iddialar Habertürk gazetesinde yeniden gündeme gelmişti.