BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Meğer 71 yıldır saatleri yanlışmış

İspanya'nın yanlış saat diliminde olduğu iddiası hayli ciddi. Bunun için parlamentoda komisyon bile toplanıyor.

Abone ol

İspanya parlamentosu, ülkede uygulanmakta olan saat dilimini değiştirmeye yönelik bir komisyon önerisini gündemine aldı.

İspanyol milletvekilleri, bir parlamento komisyonunun "İspanya'nın 71 senedir yanlış saat diliminde olduğu" yolundaki raporunu görüşecek.

1942'de General Franko döneminde İspanya, Nazi Almanyası ile uyumlu olacak şekilde Orta Avrupa saat dilimine geçmişti.

Buna göre İspanya, Greenwich saati GMT'den iki saat ileride bulunuyor.

YAZ AYLARINDA 2 SAAT İLERİDE

Ancak rapor, İspanya'nın, başlangıç meridyeninin geçtiği İngiltere ve Portekiz'le aynı saat diliminde, yani GMT'de olması gerektiğini savunuyor.

Avrupa'nın batı ucunda yer alan İspanya, şu an için GMT'nin kış aylarında bir, yaz aylarında iki saat ilerisinde yer alıyor.

DAHA AZ UYUYORLAR

Parlamento komisyonu, bu nedenle İspanyolların Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğünden bir saat daha az uyumaya mecbur kaldığına dikkat çekiyor.

Yetkililer, bunun üretim üzerinde olumsuz etkileri olduğunu, stres, kaza, okul ya da işe gidememe gibi vakaların artmasıyla sonuçlandığını savunuyor.

Raporda "günlük programımızı aslında saate değil, güneşe göre ayarlıyoruz. Buna göre 13.00'de öğlen yemeği, 20.00'de de akşam yemeğini yiyoruz ama saatler 15.00'i ve 22.00'yi gösteriyor" ifadesine yer veriliyor.

Yine aynı rapora göre "yanlış saat uygulaması" İspanyolların diğer Avrupalı komşularına kıyasla işe neden çok geç gittiklerini, geç yemek yiyip geç yatağa girdiklerini de açıklıyor.