BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.423,63
HABER /  GÜNCEL

Medyadaki rekabet çirkinleşti

Medyada yaşanan rekabetin çirkin bir hal almasını eleştiren Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas, Aydın Doğan'ın daha özenli davranması gerektiğini yazıyor.

Abone ol

Basında rekabet" sağlıklıdır, "basında kavga" tehlikelidir!

Nereden başlamalı, nasıl anlatmalı bilemiyorum. Söylemek istediğim şu. Çok büyük çoğunluğu ile gazeteciler, çalıştıkları medya sermayesine bağlı olarak kişilikleri, siyasi eğilimleri ve hayat tarzları belirlenen insanlar değildir.

Ama yine çok büyük çoğunluğu ile gazeteciler, çalıştıkları medyanın başarılı olması, rekabette öne geçmesi için, kendilerini parçalarlar.

Hürriyet'tekiler bunu "Aydın Doğan daha fazla para kazansın" veya Sabah'takiler bunu "Turgay Ciner daha zengin olsun" diye yapmaz.

Bu, mesleğin doğasından kaynaklanan bir dürtüdür.
Örneğin bir gazetenin sınai girdileri, elbet vardır. Kağıt, mürekkep, matbaa makineleri gibi, kilo ile ölçülen, atomları olan girdilerdir bunlar.
Fakat gazeteyi gazete yapan asıl girdiler, haberdir, yorumdur, fotoğraftır, bilgidir.

Televizyonda da, vericiler, kameralar, montaj masaları vardır. Ama televizyon kanalını, haberler, programlar, diziler farklı kılar.

Medyada çalışanlar, beyinlerini, bilgilerini, ruhlarını dökerler bu kilo veya metre ile ölçülemeyen hammaddeyi, diğerlerinden farklı üretmek için.

Bütün bunları hatırlatmaktaki nedenim şu:

Medya sermayesinin sahipleri ve özellikle Aydın Doğan, kamuoyuna "Kavga" biçiminde yansıyan "Rekabet" konusunda, daha özenli davranmak zorundadır.

Dün yine Milliyet'te, Çukurova Grubu ve Mehmet Emin Karamehmet hakkında, "İnşallah kurtulmazlar" içerikli bir haber vardı.

Daha önce de, yine bir vesile ile Aydın Doğan, kendisi dışındaki medya patronlarını aşağılayan ifadelerle bir konuşma yapmıştı.

Dinç Bilgin'in 28 Şubat'a endeksli hatalı davranışları sonunda düştüğü zor durum ertesinde, "Sabah"ın hala ayakta kalması ve yeni bir sermaye ile gelişmesi, Doğan Grubu sözcülerinin bir türlü hazmedemedikleri bir olgu.
Aynı şekilde "Akşam"ın da itibarlı bir gazete kimliğiyle var olması, yine Doğan Grubu'nu üzmekte gibi görünüyor.

Bu grupların ATV'si, SHOW-TV'si de, sektörde rekabeti var kılan önde kuruluşlar.