BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Mecliste neler yaşandı?

Meclis iyi görüntülerle açıldı. Nefesler nerede tutuldu? Liderler ne yaptı?

Abone ol

Meclis’in açılış törenine DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tokalaşması damga vurdu. TBMM’de Atatürk anıtı önünde düzenlenen ilk törene ellerinde karanfillerle tam kadro katılan DTP’li milletvekilleri, yemin metnini özenle okudular. İşte Meclis’in açılışında göze çarpanlar:

İLK GİREN BAHÇELİ

23. Dönem Meclis, 4 parti grubuyla açılırken, AKP, CHP, MHP ve DTP grup halinde, DSP, BBP, ÖDP de temsilcileriyle TBMM’de yer aldı. Milletvekili arkadaşlarıyla salona ilk giren lider, Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, MHP’ye ayrılan sıraların önündeki yerine oturdu.

ÖNÜNÜ İLİKLEDİ

Bahçeli’nin hemen arkasından Ahmet Türk ve arkadaşları salona girerek, MHP’nin yanındaki sıraya oturdu. Genel Kurul’da komşu olan iki partinin liderlerinden Türk, bir süre bekledikten sonra yerinden kalkarak Bahçeli’nin yanına gitti. Ardından ceketinin düğmesini ilikleyip Bahçeli’nin elini sıkarak tebrik etti. Bahçeli de ayağa kalkarak Türk’e aynı şekilde hafif eğilerek karşılık verdi.

NORMAL VEKİL

Koltuğunu, en yaşlı üye olması nedeniyle geçici Başkan olan, CHP’li Şükrü Elekdağ’a bırakan TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da 5 yıl aradan sonra yeniden milletvekili sıralarındaki yerini aldı. Önce AKP’lilerle tokalaşan Arınç, sonra Baykal, Bahçeli ve Türk’ün yanına giderek, kendilerini tebrik etti.

UZAKTAN BAKTI

Tüm milletvekilleri yerine aldıktan sonra salona Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül girdi. İki siyasi, Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerini alırken, diğer liderlere uzaktan bakmakla yetindiler.

KADIN VEKİLLER

Geçici Başkan Şükrü Elekdağ, kürsüdeki yerine, 2 genç kadın katip üye, AKP’li Dilek Yüksel ve Özlem Türköne ile birlikte geçti.

SAYGI DURUŞU

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, mazbatasını alamadan 26 Temmuz’da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden MHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’na, DTP milletvekillerinin bazılarının katılmadığı gözlendi.

ŞIKLIK YARIŞI

TBMM’nin yeni dönemin ilk gününde, kadın ve erkek milletvekilleri son derece şık ve zariflerdi. Kadın milletvekilleri, koyu renk döpiyesleri, fönlü saçları ve topuklu ayakkabılarıyla modern bir görüntü oluşturdu. Erkek milletvekilleri de takım elbiseleri ve birbirinden şık kravatlarla dikkat çekti.

EZBERE OKUDULAR

Milletvekillerinin bir kısmı yeminini tane tane okumayı tercih ederken, bazıları heyecandan okumakta zorluk çekti. Başkan, heyecandan sözlerini unutan vekillere birkaç kez yemini tekrarlattı. Bazı milletvekilleri ise yemini ezbere okudu. Her dönem olduğu gibi yemin sırası Ankara’ya geldiğinde, Atatürk adına saygı duruşunda bulunuldu.

Bizler medeni insanlarız

DTP eski Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşmasını "Biz milletvekiliyiz. Fikirlerimiz farklı olabilir ama aynı çatının altında çalışacağız. Bizler medeni insanlarız, ilişkilerimiz elbette olacak" sözleriyle değerlendirdi. Türk, muhalefet kulisinde bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, MHP milletvekilleriyle yaşanması olası gerginliklerle ilgili olarak, "Bu tür iddialar basın tarafından yaratılıyor" dedi. Gazetecilerin kendilerine gösterdikleri ilgiden rahatsız olduklarını vurgulayan Türk, "DTP’liler de 550 milletvekilinden biri. Bundan sonra Meclise girip çıkacağız. Bizim çalışmalarımız da doğal karşılanmalı" diye konuştu.

Başbakan’ın yapmadığını biz yaptık

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da, barışı sağlamak için yeniden TBMM’de olduklarını belirtti. Genel Kurul Salonu’nda Bahçeli ile tokalaşmaları konusunda ise Sakık, şunları söyledi: "Devlet Bahçeli yanımızda idi. Kamuoyunun da beklentisi bu yönde idi. Kalktık, medeni bir şekilde tokalaştık. ’Hayırlı olsun’ dedik. Bence, Başbakan gelmeli ve bütün grup başkanları ve ön sıralarda oturanlarla tokalaşmalıydı. Başbakan’ın yapmadığını biz yaptık. Başbakan yapsa daha iyi bir başlangıç, hoş bir diyalog olurdu."

Önce Bahçeli sonra salon alkışladı

Ahmet Türk’ün ardından DTP’li Aysel Tuğluk da Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı. Sürpriz biçimde gelişen bu tokalaşmalar üzerine genel kuruldaki bütün foto muhabirlerinin objektifleri bu noktaya yöneldi. Mecliste herkes nefeslerini tuttu ve DTP’den ilk yemin eden Batman milletvekili Ayla Akat Ata’yı izledi. Yıllar önce yaşananlar olmadı ve DTP milletvekili Ata metne bağlı kalarak yemin etti. Metni düzgün bir Türkçeyle okuyan Ata’yı, partili arkadaşlarının yanı sıra MHP Genel Başkanı Bahçeli de alkışladı. Bunun üzerine, yemin eden diğer DTP’lilere Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP’lilerden de alkışlar geldi.

DTP’liler, ’PKK terör örgütüdür’ diyebilmeli

CHP Lideri Baykal, Bahçeli ve Ahmet Türk’ün önünden geçmesine rağmen ikisiyle de selamlaşmadı. Yeminden sonra gazetecilerle sohbet eden Baykal, CHP’den seçilen 13 DSP’li milletvekilinin ayrılmasını, "Her ayrılık hüzün vericidir" diye yorumladı. Baykal, Sezer’in törene gelmemesi konusunda, "Var olan tereddüt ve kuşkular en kıza zamanda aşılabilmeli. Böyle milli günlerde devletin ve milletin tüm unsurları ulusal bütünlüğü hissedilmeli" dedi. Baykal şöyle devam etti: "DTP’lilerin Kürtçe yemin etmeye kalkışmaması, MHP Lideri ile tokalaşmaları güzel şeyler. Benim için esas ölçü, DTP’lilerin, ’PKK terör örgütüdür’ diyebilmeleri."

Sezer ve askerler gelmedi

Yemin törenine önceki yılların aksine devlet erkanı ilgi göstermedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önceki yemin törenlerinde olduğu gibi bu kez de TBMM’ye gelmedi. Daha önceki törenlerde bulunan Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ise YAŞ toplantısını gerekçe göstererek bu kez yerlerini almadılar.

Genelkurmay Başkanlığı komuta kademesi, yemin törenine ilişkin tavrını 30 Temmuz’da yapılan Şura Ön Toplantısı’nda aldı. Alınan bu kararda, "PKK’nın uzantısı DTP’nin bağımsız adaylarla Meclis’e girmesinden duyulan rahatsızlığın" etkili olduğu ifade edildi.

Kıyafet değiştirdi

TBMM’deki Atatürk anıtında yapılan törene açık renk bir tayyörle gelen AKP İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, Meclis’in en genç üyeleri arasında olması sıfatıyla Meclis Divanı’nda katiplik görevi yapacağı için, uyarılar üzerine üstünü değiştirerek koyu renk bir döpiyesle kürsüye çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat da, Genel Kurul Salonu’na kısa kollu bir elbiseyle girince, Meclis görevlileri, Arat’a salona bu şekilde giremeyeceği uyarısında bulundu. Arat da üstünü değiştirdi.

YEMİN TÖRENİNDEN NOTLAR

Meclis yemin töreni öncesinde, Ankara emniyetinden çok sayıda polis, Meclis içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri aldı.

-Meclis kulislerine, milletvekilleri dışında kimsenin geçmesine izin verilmedi.

Kulislere girmek isteyen ziyaretçilerle görevli memurlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

DİNLEYİCİ LOCALARINDA ÇOK SAYIDA TÜRBANLI

-Dinleyici localarında, çok sayıda türbanlı izleyicinin bulunması dikkat çekti.

-İlk defa seçilen bazı milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nu önceden gezdi. Özellikle Genel Kurul’daki dev avizeleri inceleyen yeni milletvekillerinin heyecanlı olduğu gözlendi.

-300’e yakın yerli ve yabancı basın mensubu yemin törenini izliyor. Çok sayıda ulusal kanal da yemin törenini canlı yayınlıyor.

-Özellikle milletvekillerine eşlik eden ancak ana binaya giremeyen çok sayıda ziyaretçi de Meclis’in arka bahçesinde adeta panayır görüntüsü oluşturdu.

-Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 14.30 sıralarında Meclis’e geldi. Erdoğan Meclis’teki makam odasına geçerek tören saatine kadar çalıştı.

ARINÇ ÖNCE LİDERLERLE SONRA DTP'LİLERLE TOKALAŞTI

-Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, kalabalık bir milletvekili grubu ile Genel Kurul Salonu’na geldi. Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı. Arınç, DTP milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile de tokalaştı.

DSP'LİLER ARKA SIRALARDA

-CHP’den istifa eden DSP’liler Genel Kurul’da arka sıralarda oturdu.

-Yabancı misyon temsilcileri yemin törenine büyük ilgi gösterirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi, yüksek yargı organı başkanları törene katılmadı. Törende sadece Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın hazır bulundu.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve bazı bakanlar, yemin töreninde Bakanlar Kurulu sıralarında oturdu.

-Yemin törenine, Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ile DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün geç katıldı.

-Yemin töreni öncesinde, trafik kazasında hayatını kaybeden İstanbul Milletvekili Mehmet Cihat Özönder için saygı duruşu yapıldı.

BAYAN VEKİLLER BEYAZI TERCİH ETTİ

-Yemin eden ilk bayan milletvekillerinden CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur’un altı oklu beyaz elbisesi dikkat çekti. Erbatur gibi, 4 bayan milletvekilinin de beyaz tercih ettiği görüldü.

-Rize Bağımsız milletvekili ve eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz muhalefet sıralarının en arkasındaki koltuklarda oturdu. Yılmaz’ın, yanına oturan Sivas Bağımsız Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ile sık sık sohbet ettiği görüldü. Bu arada Yılmaz’a eşlik eden eski ANAP'lı kurmayları, dinleyici localarında yer aldı.

-Meclis’te milletvekilleri yemin etmeyi sürdürüyor. Ankara Milletvekillerine sıra gelince, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

DÖRDÜNCE SEFERDE DOĞRU OKUDU

-AKP Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, üç kez yanlış okuduğu yeminini dördüncü kez okumak zorunda kaldı.

YEMİN EDEN İLK GENEL BAŞKAN BAYKAL

-Yemin töreninde ilk yemin eden Genel Başkan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oldu. Baykal, kürsüye çıkarken CHP’liler ayakta alkışladı. Baykal’ı Başbakan Erdoğan ve bazı bakanlarla, AKP’li bazı milletvekilleri de alkışladı.

-Milletvekillerinin çoğu, yeminlerini yazılı metinden okudu.

-MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu yeminini esas duruşta okudu.

DTP’Lİ ATA'YI DEVLET BAHÇELİ VE AKP'LİLER ALKIŞLADI.

-Yemin töreninde sıra Batman’a gelince ilk DTP’li Milletvekili Ayla Akat Ata’nın ismi anons edildi. Ata kürsüye çıktığında sadece DTP’lilerin alkışladığı görüldü. TBMM Üye Andını hatasız okuyan Ata'nın son kelimede dili sürçtü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve çok sayıda AKP’li ile DTP'liler, yeminini okuyan Ata’yı alkışladı. Ata'nın ardından diğer DTP'liler de yeminlerini eksiksiz okudu.

İKİNCİ KUŞAK MİLLETVEKİLLERİ KULİSLERDE BİR ARAYA GELDİ

Türk siyasi hayatında önemli izler bırakan siyasilerin 23. Dönem milletvekili çocukları, Meclis kulislerinde birbirlerini kutladı. Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, Ferit Belen’in oğlu Mithat Belen ve İlhan Öztrak’ın yeğeni Faik Öztrak Meclis kulislerinde birbirlerini kutlayarak başarılar diledi.

ERBATUR’UN KIYAFETİ

Meclis kürsüsüne partisi CHP’nin amblemini simgeleyen, altı okun bulunduğu beyaz bir elbiseyle çıkan Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, kıyafetinin dikkat çekmesi üzerine, terzisi tarafından, “Milletvekili yemini töreni” için özel dikildiğini ve kendisine hediye edildiğini söyledi.

YEMEK FİYATLARI ŞAŞIRTTI

Yemin töreni sırasında Meclis lokantasını da ziyaret eden ve yakınlarına yemek veren özellikle milletvekilleri, lokantadaki yemek fiyatlarının ucuzluğu karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Kimi milletvekilleri yemek fiyatlarını gösteren listeleri hatıra olarak saklamak istedi. Deneyimli milletvekilleri ise 40-50 kişilik misafirlere yemek verildiğinde "hesabın hiç de az olmadığını" ifade ederek yeni milletvekilleriyle şakalaştı.

DTP AŞIRI İLGİDEN RAHATSIZ
Bütün gözlerin DTP’ye çevrildiği yemin töreninde DTP’li milletvekilleri rahatsızlıklarını gizlemedi. Mardin Milletvekili Ahmet Türk, kendilerinin de diğer milletvekillerinden farklı olmadığını söyledi. Türk, “Özel ilgi ve mercek altına alınmak bizi rahatsız etti. Bizim de 550 milletvekilinden hiç farkımız yok. Çalışmalarımız da aynı yönde olacak” dedi.