BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92
HABER /  GÜNCEL

Meclis'te HDP gündemi dokunulmazlık kaldırılıyor

Meclis'teki dokunulmazlık dosyaları için harekete geçildi. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu bir 'alt komisyon' kurarak 452 dosya arasından teröre destek verenleri ayıklayacak ve Meclis'e sunacak.

Abone ol

TBMM'de bugün bütçe görüşmeleri tamamlanacak ve Meclis tatile girecek. Tatilden sonra Anayasa-Adalet Karma Komisyonu toplanarak dokunulmazlık dosyalarını açacak.

Meclis'in önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddesi milletvekillerinin dokunulmazlıkları olacak.

KAMUOYUNDA İNFİAL YARATMA

Komisyonun dokunulmazlıklar ile ilgili ilk işi ise hangi vekillerin dokunulmazlığının, nasıl kaldırılacağına ilişkin kriteri belirlemek olacak. Karma Komisyon yapacağı ilk toplantıda, bu kriteri ve hangi dosyaların hazırlık komisyonuna gönderileceğini belirlemek amacıyla bir "alt komisyon" kuracak. Alt komisyona tüm partiler milletvekili sayılarına göre üye verecek. AK Parti, tek kriter üzerinden gidilmesini, bunun da "eylemin toplumda infial yaratması" olmasını önerecek.

TERÖRE DESTEK VERENLER TEK TEK AYIKLANACAK

Halen Karma Komisyon gündeminde bekleyen AK Partili 22 milletvekili ile ilgili 40, CHP'li 44 milletvekili ile ilgili 137, HDP'li 41 milletvekili ile ilgili 261, MHP'li 6 milletvekili ile ilgili 14 dosya bulunuyor. Alt Komisyon toplam 452 dokunulmazlık dosyasını "kamuoyunda infial yaratma" kriterine göre tek tek tarayacak. Kritere uyan dosyalar ayıklanacak.

Sabah'ın haberine göre, bu durumda, teröre yardım yataklık yaptığı iddia edilen HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Ankara'da 29 kişinin ölümüne neden olan canlı bombanın ailesine taziyeye giden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, örgüte silah, mühimmat taşıdığı ve PKK'lı teröristleri evinde sakladığı iddia edilen HDP Şırnak Milletvekili HDP Faysal Sarıyıldız'ın dosyası ayrılacak.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'IN DA DOSYALARI VAR

Ayrıca sözde öz yönetim ilan eden HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın dosyalarının da aynı kapsamda değerlendirilebileceği belirtiliyor. Alt Komisyon işini tamamladıktan sonra ayırdığı dosyalar için hazırlık komisyonları kurulacak.

Hazırlık komisyonları, bir ay çalışıp raporlarını hazırlayacak ve ilgili milletvekilini de çağırıp dinleyecek. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nun raporu ise TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak. Dokunulmazlık sadece, onay verilen dosya bazında kaldırılacak.