BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Mecliste fındık kavgası

TBMM'de, CHP ve AK Parti'li milletvekilleri arasında ''Fiskobirlik'' tartışması yaşandı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP ve AK Parti'li milletvekilleri arasında ''Fiskobirlik'' tartışması yaşandı.

Genel Kurulda, gündemdışı konuşmaların ardından, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle, Anavatan Partisi ve CHP'nin, gündemle ilgili grup önerileri görüşüldü.

ANAVATAN grubunun, terörün sebeplerinin tespiti ve ortak çözüm önerileriyle ilgili genel görüşme önergesinin görüşülmesini içeren önerisinin aleyhinde konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Sinan
Özkan, ''Terörle mücadelede, şimdiye kadar bataklığın kurutulması yerine sivrisineklerle uğraşılmıştır'' dedi.

Terörün sıkça yaşandığı bölgelerde, geri kalmışlığın izlerinin silinmeye çalışıldığını belirten Özkan, bölgeye yapılan her tesisin ''terörü öldürücü bir darbe'' olduğunu ifade etti.

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, öneri lehindeki konuşmasında, genel görüşmenin kapalı oturum yapılarak konunun tüm yönlerinin görüşülebileceğini söyledi.

Sarıbaş, 'Barzani'nin tehditlerinden yılmadınız mı? Adam Diyarbakır'ı tehdit ediyor. Bir zamanlar Türkiye'nin kırmızı çizgileri vardı. Sınıra o kadar asker yığdınız, Kandil Dağı'nı niye yerle bir etmiyoruz? Gücümüz mü yok. O güç burada. Terörle Mücadele Yasa Tasarısı yasalaşmadan önce, genel görüşme yapalım, tartışıp, ortak nokta bulalım. Milli strateji belirleyelim'' dedi.

-FİSKOBİRLİK TARTIŞMASI-

Anavatan Partisi grup önerisinin reddedilmesinin ardından, CHP'nin, fındık üreticilerinin sorunlarıyla ilgili araştırma önergelerinin gündemin ön sıralarına alınmasıyla ilgili önerisi ele alındı.

Öneri lehinde konuşan İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Fiskobirliğin gücünün zayıflatıldığını belirterek, ''Başbakan için 'buadamı kullanın' diyen bir Danışman, fındık için kimbilir neler yapıyordur?'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, Fiskobirliğin, diğer birliklerin aksine yeniden yapılandırmaya gitmediğini, hantal yapısının zaman içinde sevk ve idare edilemez bir hal aldığını savundu. AK Parti iktidarı olarak Fiskobirliğin tüm taleplerine yanıt verdiklerini belirten Fatsa, yaklaşık 1.9 katrilyon liralık borcunun kendi dönemlerinde silindiğini söyledi.

Fiskobirliğin, kendilerine, ''DFİF'ten kredi talebimiz yoktur. Bankalar bize kredi verir'' dediğini anlatan Fatsa, ''Züneyd Zapsu, Fiskobirliğe kredi verilmemesi için bankalara baskı yaptı'' diyenlerinsözlerini ispat etmesi gerektiğini kaydetti.

Bankaların ve finans kuruluşlarının artık emirle kredi vermediğini ifade eden Fatsa, ''Emirle kredi verilseydi, Fiskobirliğin tüm para transferini yaptığı İş Bankası'na CHP emir verir, kredi verdirirdi. Demek ki olmuyor'' dedi.

Bölge milletvekilleri olarak Fiskobirlik yöneticileriyle bankaları dolaştıklarını; banka yöneticilerinin ''size kredi vermemiz için gerekçe gösterin'' dediklerini belirten Fatsa, 7 milyon liraya alınan fındığın fiyatının 3.5 milyon liraya düştüğünü ve birliğin zarar ettiğini söyledi.

-''SİZİN İSTEDİĞİNİZ YÖNETİM SEÇİLMEDİ DİYE...''-

CHP önerisi lehinde konuşan Muğla Milletvekili Gürol Ergin, AK Parti'nin Fiskobirliğin genel kurulunda desteklediği yönetimin kazanmadığını ileri sürerek, ''Sizin istediğiniz yönetim gelmedi diye nasıl oluyor da bu tavrı takınıyorsunuz?'' dedi.

AK Parti'li milletvekillerinin Fiskobirlik Genel Kurulu öncesindeki ifadelerinden örnekler veren Ergin, Fatsa'ya, ''Fındık için 7 milyon lira fiyat verildiğinde, 'at sahibine göre kişner' dediniz mi, demediniz mi? Zapsu vasıtasıyla bankaları tehdit altına aldınız. Elinizden gelen her şeyi yaptınız, fiyatı düşürdünüz. Şimdi
de timsah gözyaşları döküyorsunuz. istediğiniz yönetim seçilmedi diye, 8 milyon insanı perişan ettiniz. Yazıklar olsun size... Ziraat ve Halk Bankası niye var? Kredi vermesine izin verdiniz mi? Özel bankalar da
inanılmaz tehditler altında'' dedi.

Fatsa'nın partisine sataştığı gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP'nin, İş Bankası'ndaki Atatürk'ün vasiyetinden kaynaklanan hissesinin sembolik anlamı olduğunu belirterek, sadece 11 kişilik yönetim kurulunun 4 üyesinin kendi önerdikleri adaylar arasından seçildiğini anlattı. Fiskobirlik yöneticileriyle görüştüklerini ve kendilerine İş Bankası'ndaki bu 4 üyeden randevu aldıklarını ifade eden Anadol, banka yönetim kurulunun, birliğin kredi talebini 4'e karşı 7 üyenin oyuyla reddettiğini bildirdi.

Anadol, ''İhracatçı, mafya ve Cüneyd Zapsu şeytan üçgeni, fındık üreticisini mahvetti. Herkes şunu bilsin ki Zapsu gibi danışman ihracatçılar, fındık fiyatı ne kadar düşerse ihracattan o kadar para alırız diyerek bankalardan kredi almasını engelledi'' dedi.

Tartışmaların ardından, CHP'nin grup önerisi de reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, daha önce 5 maddesi kabul edilen Enerji Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine başlandı.