BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

CIA Avrupa kıskacında

CIA'nın Avrupa'daki gizli hapishaneleriyle ilgili inceleme yapan AP heyeti Washington'a gitti

Abone ol

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Avrupa'daki gizli hapishaneleriyle ilgili inceleme yapmak üzere Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) bir heyet Washington'a geldi.

Heyet, ilk defa Washington Post gazetesinde çıkan bir haberle ortaya çıkarılan gizli hapishaneler konusunda hangi Avrupa ülkelerinin ABD'ye yardımcı olduğunu bulmaya çalışıyor.

Avrupa Parlamentosu heyetinin Türk asıllı Alman üyesi Cem Özdemir, gazetecilere açıklamasında, 4 günlük Washington ziyaretinin amacının, CIA'nın Avrupa'daki faaliyetlerini sorgulamak olmadığını, hangi Avrupa ülkelerinin bu meseleyle ilgisi olduğunu tespit etmek istediklerini söyledi.

Özdemir, Polonya ve Romanya'da gizli hapishanelerin kullanıldığı yönündeki iddiaları araştıracaklarını, uluslararası hukuk ve insan hakları konusunda uzman iki hukukçuyla bir araya geleceklerini kaydetti.

Heyet üyelerinden İngiliz Jean Lambert da, ziyaretin amacının gerçekleri bulmak olduğunu kaydetti.

AP heyeti, ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Dan Fried, eski CIA Başkanı James Woolsey ve bazı Kongre üyelerle bir araya gelecek. Heyet ayrıca, Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın hukuk danışmanı John Bellinger ile görüşecek.

AB milletvekilleri geçen ay, AB'nin hava trafik kontrol ajansı kayıtlarının 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana CIA tarafından 1000'den fazla uçuş için Avrupa topraklarının kullanıldığını gösterdiğini söylemişlerdi.