BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Meclis terörün fotoğrafını çekecek

Yeni Yasama döneminde askere kötü muamele ve kadına yönelik şiddet sorununa el atacak Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu terör mağdurlarının da seslerine kulak vermek için harekete geçti.

Abone ol

Yeni Yasama döneminde askere kötü muamele ve kadına yönelik şiddet sorununa el atacak Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu terör mağdurlarının da seslerine kulak vermek için harekete geçti.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, komisyon içerisinde "terörden kaynaklı yaşam hakkı ihlallerinin tespit edilmesi" amacıyla bir alt komisyon kurulmasını önerdi.

Akdoğan, 13 Ekim'de ilk toplantısını yapacak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda karara bağlanması beklenen alt komisyonun kurulma önerisinin gerekçesini anlattı. Ankara Kumrular Sokak'ta 5 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı, Siirt'te 4 sivil kadının ölümüne neden olan olayı hatırlatan Akdoğan şunları söyledi:

"Ortada insan yaşamına kasteden bir durum var. İdeolojisi, mezhebi, etnik durumu ne olursa olsun insan hayatı kutsaldır. İnsan yaşamı kutsalsa bunun üzerine daha fazla hassasiyet göstermemiz gerekir. Yaşam hakkı bütün diğer hak ve özgürlüklerin temeli. Böyle bir alt komisyon kurularak doğrudan ya da dolaylı, terör ve şiddet sebebiyle yaşam hakkı ortadan kaldırılan insanların acılarına, dramlarına tanıklık etmek, onları gündeme taşımak, bu anlamda belki daha fazla duyarlılık yaratmak için bir alt komisyon kurulması önergesi verdik."

TERÖRÜN BİLONÇUSU ÇIKACAK

Terör olaylarının yaşam hakkının gasp edilmesinin yanı sıra yol kesmeler, adam kaçırmalar gibi olaylarla da pek çok özgürlük alanlarını kısıtladığını anlatan Akdoğan, "Bu komisyon ile ne kadar insan hayatını kaybetti. Ne tür acılar yaşandı. Bu konunun uzmanları ile konuşalım. Üniversitelerden, medyadan diğer konuyla ilgili araştırma yapan insanları bir araya getirelim. Bunları dinleyelim. Olay bazında gidelim inceleme yapalım. Aileleriyle görüşelim, istiyoruz" dedi.

Komisyonun kurulması durumunda 80'li yılların sonundan itibaren süreci ele alabileceğini kaydeden Akdoğan, kimlerle görüşülüp, hangi olayların inceleneceğine komisyonun karar vereceğini söyledi. Bu konuda duyarlılığı yükseltmek, bu acılara dikkat çekmek ve yaşam hakkının kutsallığı noktasında genel bir duyarlılık oluşturmak amacıyla komisyonu önerdiklerini anlatan Akdoğan şöyle devam etti:

"İyi niyetli bir çaba. Ölen insanın kimliği, ideolojisi önemli değil. Neticede terör ve şiddet ortamının mağduru olan insanlar var. Güvenlik güçlerinin hayatını kaybetmesi de yaşam hakkı ihlali, terörden kaçarken infaz edilenler de, terör içerisinde hayatını kaybedenler de. Herkesin yaşam hakkını kapsayacak şekilde bir duyarlılık oluşturmak için böyle bir teklif getirdik."

MAĞDUR AİLELERİ ZİYARET EDİLECEK

Akdoğan komisyonun kurulması durumunda yapacakları çalışmayla ilgili ise şunları söyledi:

"Olayların mağduru olmuş ailelerle konuşmak onların acılarına dikkat çekmek için biz gidip incelemeler yaparız, konuşmalar yaparız. Belki oğlu dağda hayatını kaybetmiş veya terör nedeniyle infaz edilmiş, dağdan kaçarken başına bir şey gelmiş veya orada hayatını kaybetmiş insanlar da olabilir. Terör ve şiddet yaşam hakkına gaspetmektedir. Bu konuda duyarlılık gerekmekte. Daha fazla kamuoyunun hassasiyetini çekmek gerekir."

Akdoğan komisyonun terörün bilançosunu çıkartıp çıkartmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Güvenlik güçlerinden bu süreçte doğrudan ne kadar insan hayatını kaybetmiştir, yaralanmıştır noktasında rakamlar istenebilir. Köyünden ayrılmak zorunda kalanlar veya psikolojik bir takım problemler yaşayanlarla ilgili tespitler yapılabilir. Amaç terörün ortaya koyduğu negatif tabloyu ortaya çıkartmak, fotoğraf çekmek.