BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.409,75
HABER /  DÜNYA

Meclis içtüzüğünü görüştüler

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İçtüzüğü konusunda partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, T...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İçtüzüğü konusunda partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM İçtüzüğü için yapılan toplantıda başörtüsü konusunun gündeme gelmediğini belirtti.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis İçtüzüğü konusunda AK Parti, CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleriyle bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda, geçen yasama yılında Meclis’te kurulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu’nun yeni İçtüzük çalışması ve üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddeler ele alındı.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, başörtüsü konusunun gündeme gelmediğini belirterek, “Meclis Başkanı, İçtüzük Komisyonu çağrı yazıyla birlikte böyle bir sözü kendisi etti. Ben de Meclis’in 90 yıllık geleneklerini korumak önce Meclis Başkanı’nın görevidir hatırlatmasını yaptım. Toplantıda ayrıca bu konu gündeme gelmedi” dedi.

“HÜKÜMET, MUHALEFETİN ELEŞTİREL YAKLAŞIMINA MAKUL YAKLAŞIRSA SORUN ÇÖZÜLÜR”
Çalışmalarına geçen yasama yılında başlayan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu’nun üzerinde uzlaşma sağlayamadığı 21 maddede olduğunu dile getiren Altay, “Bu 21 maddeyi uygulamadan gelen 4 siyasi partinin grup başkanvekilleriyle masaya yatıracağız. Biz parlamentoda yasama faaliyetleri yürürken denetim faaliyetlerinin de eksiksiz, noksansız yürümesini istiyoruz. Sayın Meclis Başkanı da bugün bunu bir şekilde itiraf etti. Yasama faaliyetleri bir şekilde yürüyor ama denetim faaliyetleri görüldüğü gibi yetersiz. Meclis TV yayınlarının halkımıza, kamuoyuna açık olmasını, kesintisiz ve sürekli olmasını istiyoruz. Bu sağlanırsa daha kolay anlaşacağımız kanaatimizi orada da paylaştım. Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın orada olup biteni bilmesi lazım, şeffaf olmamız yazım. Bu sağlandığı vakit uzlaşılamayan 19 maddenin 5-6 maddeler dışındakiler de çok o kadar zor görünmüyor. Bu 5-6 maddede de hükümet, muhalefetin eleştirel yaklaşımına makul yaklaşırsa sorun çözülür. İktidar, iktidar olduğunu bilecek ve demokrasinin sadece muhalefetle olabileceğini bilecek. Her rejimde iktidar var ama demokraside muhalefet var, iktidar bunu unutmayacak. Meseleyi umarım çözeriz” ifadelerini kullandı.

“BU GELENEĞİ KORUMA KONUSUNDA MECLİS BAŞKANI ÜSTÜNE DÜŞEN GÖREVİ YAPAR”
Basın mensuplarının sorusu üzerine Meclis Başkanı’nın başörtüsü konusunun toplantıda gündeme getirmediğini tekrar eden Altay, “Basının bu konuyu gündeme getirmesini Meclis Başkanı’nın beyanatlarından kaynaklandığını ve bunun doğru olmadığını söyledim. Bu parlamentonun yazılı kaynakları, içtüzükleri olduğu gibi bağlı oldukları anayasalar var, bunun ötesinde bir de gelenekleri var. Dünyanın bütün parlamentonun geleneği var. Parlamentomuzun da kurulduğu günden beri bir geleneği var. Bu geleneği korumak önce Meclis Başkanı’na düşer, onun görevidir. Umarım bu geleneği koruma konusunda Meclis Başkanı üstüne düşen görevi yapar. Türkiye’yi, o kadar sorunu varken türban gündemiyle tutmak, Türkiye’yi türban gündemine hapsetmek iktidara da hiçbir şey sağlamaz. Meclis Başkanı’nın bu konuyla ilgili yorumu olmadı. Sanırım benim eleştirime hak vermiştir” şeklinde konuştu.
(İHA)