BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

MB Genel Sekreteri Haitiye gidiyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 7.0 büyüklüğündeki depremin vurduğu Haiti'ye gideceğini bildirdi.

Abone ol

Ban Ki-mun, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ''Çok yakında Haiti'ye gideceğim. Hem Haiti halkıyla, hem de oradaki BM personeliyle bir araya geleceğim, durumu bizzat kendim değerlendireceğim'' dedi.

Ban, Haiti'ye uluslararası toplumun yardımı koordine etmek için bugün, 550 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulunacaklarını da bildirdi.

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'deki binaların yarısının depremde yıkıldığını belirten Ban, şu anda önceliklerinin 72 saat dolmadan enkaz altında kalanları kurtarmak olduğunu kaydetti.

BM'nin, Haiti'ye diğer ülkelerden gelen toplam 27 arama kurtarma ekibinin eş güdümünü havaalanında kurdukları BM merkezinden yaptığını anlatan Ban, yardımcısı BM'nin eski Haiti temsilcisi Edmond Mulet'in de bu ülkede BM misyonunun başına dün geçtiğini ve Haiti Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla görüştüğünü söyledi.

Ban Ki-mun, özellikle daha çok gıdaya, çadıra, tıbbi malzemeye, sağlık personeline ve ağır iş makinelerine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, başkentte 15 gıda dağıtım merkezi kurduklarını bildirdi.

Haiti halkından sabırlı olmalarını da isteyen Genel Sekreter, onlara yardım için seferber olduklarını ifade etti.

Bu arada, BM Sözcüsü Martin Nesirky de, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar ellerinde olan bilgilere göre 36'sı BM barış gücü (MINUSTAH) ve biri BM Dünya Gıda Programı personeli olmak üzere BM'nin 37 kayıp verdiğinin teyit edildiğini, Haiti'de çalışan toplam 12 bin civarındaki personelin 330'sunun da kayıp olduğunu ve akıbetlerinin bilinmediğini bildirdi. Nesirky, BM personelinin hepsine ulaşmaya çalıştıklarını kaydetti.