BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

Mayınlı araziye üçlü formül

Türkiye'nin gündemini iki haftadır meşgul eden Suriye sınırındaki mayınları temizleme yöntemi değişiyor.

Abone ol

Perşembe günü 'tekrir-i müzakere' için tasarıyı Genel Kurul'dan çeken hükümet, kamuoyundan yükselen tepkiler ve muhalefetin itirazlarına karşı mayın krizini aşmak için 3 aşamalı bir formül üzerinde çalışıyor.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre; AK Parti kurmayları, Milli Savunma ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının üzerinde çalıştığı değişiklik taslağında mayın temizlemede öncelik "hizmet alımı" yöntemine veriliyor.

Bu olmazsa devreye Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı girecek. Tasarıda yapılacak değişiklikle askerin işaret ettiği NATO'ya bağlı NAMSA'nın mayın temizliğine girmesinin yolu da açılacak.

Eğer Maliye Bakanlığı hizmet alımı ihalesini, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay da NAMSA veya başka firmalara mayınları temizletemezse son çare olarak 'yap-işlet-devret' modeli gündeme gelecek. Mayınlı arazi, temizleyen şirkete tarımsal amaçlı olarak verilecek.

İhalede, en düşük süreyi veren firma tercih sebebi olacak. Bu çerçevede 44 yıllık sürenin tasarıda kalsa bile kullanım hakkının 10 yıla kadar inebileceği belirtiliyor.

AK Parti, yürüttüğü çalışmayı pazartesi günü muhalefet partileri ile paylaşacak. Salı günü ise Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerle tasarı rötuşlanacak.