BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,75
ALTIN 2.442,21
HABER /  EKONOMİ

Mart ayı enflasyonu neyin işareti?

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Abone ol

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, mart ayı enflasyon rakamlarının, enflasyon tarafındaki yukarı yönlü risklerin sürdüğüne işaret ettiğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 mart ayı enflasyon verilerini değerlendiren Çakıroğlu, TÜFE enflasyonunun piyasa beklentilerinin üzerinde geldiğini ifade etti.

Yıllık TÜFE enflasyonunun şubat ayındaki yüzde 7,03 seviyelerinden yüzde 7,29'a yükseldiğini anımsatan Çakıroğlu, ''İlk bakışta beklentilerin üzerinde gelen TÜFE enflasyonunda gıda fiyatlarının etkili olduğunu görüyoruz. Gıda grubu fiyatları bir önceki aya oranla yüzde 2,0 artış kaydederken, manşet TÜFE enflasyonuna 0,5 katkı sağladı'' dedi.

Giyim grubu fiyatlarının yüzde 0,9, lokanta ve oteller grubu fiyatlarının da yüzde 0,6 artri kaydettiğini hatırlatan Çakıroğlu, çekirdek enflasyon göstergelerinde karışık bir seyir yaşandığını belirtti.

Merkez Bankasının para politikası uygulamalarında referans olarak kullandığı H (işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç) endeksi ile I (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç) endekslerindeki yıllık enflasyonaı sırasıyla yüzde 6,33 ve yüzde 5,80 seviyelerinde gerçekleştiğini aktaran Çakıroğlu, şunları kaydetti:

''Mart ayı rakamları, enflasyon tarafındaki yukarı yönlü risklerin sürdüğüne işaret ediyor. Bu haliyle bakıldığında bugünkü TÜFE enflasyon rakamlarından negatif bir piyasa etkisi bekliyoruz. Esasında enflasyon verisi sonrasında gösterge bononun bileşik faizi yüzde 6,47 seviyelerine yükselirken, 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 7,24 seviyelerinde yatay hareket ediyor.''