BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Marmaray tamamladan mı açılıyor?

"Facialara davetiye çıkaracak Marmaray’ı bu kadar sorunla açmak hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor?"İktidarın Asrın Projesi’ni hizmete sokmasına saatler kala MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’dan soru önergesi…

Abone ol

Marmaray ile ilgili iddiaları daha önce de gündeme taşıyan MHP’li Türkkan, bu kez yeni iddialar ile konuyu TBMM’ye taşıdı. Türkkan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

BÜTÜN OLARAK TASARLANDI BÖLÜNMÜŞ HALDE AÇILIYOR

“Asrın Projesi” olarak tanıtılan 76 km. uzunluğundaki Marmaray’ın yalnızca 13 km’lik bölümünün alelacele yapılarak hepsi tamamlanmadan açıldığını belirten Türkkan, bir bütün olan ve parçalanmaması gereken "Marmaray Projesi"nin seçimlere yetiştirilmek uğruna bölünerek hizmete açıldığını ifade etti.

CİDDİ ÇARPIŞMALARA DAVETİYE ÇIKARILIYOR

Sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı öne sürülerek ciddi çarpışmalara davetiye çıkarılmaktadır diyen Türkkan, projede taşeron şirketin bile tamamlayamadığı bazı noktalar olduğu, Marmaray’ın test sürüşlerinde birçok kez enerjinin gittiği, ayrıca Marmaray için gerekli bazı ekipmanların yurtdışından hala ulaşmadığının da iddialar arasında yer aldığını vurguladı.

Bir facia yaşanacağı bilindiği halde sinyalizasyon problemi neden tam olarak giderilmedi?
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, önergesinde bir bütün olarak tasarlanan projenin, neden bölünerek açıldığını sordu ve bu bölünme nedeniyle sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı bilinerek neden ciddi çarpışmalara davetiye çıkarıldığı sorusuna yanıt istedi.

TAŞERON ŞİRKETİN TAMAMLAYAMADIĞI İŞLER VAR

Türkkan, önergesinde Marmaray Projesi’nde taşeron şirketin bile tamamlayamadığı noktalar olduğu iddiasını da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sordu ve bunların açıklanmasını istedi.

ENERJİ PROBLEMİ DE BÜYÜK SORUN

Bir başka önemli iddia da Marmaray’ın test sürüşlerinde birçok kez enerjinin gittiği iddiası…Türkkan bunu da önergesine taşıdı ve bu durum giderilmiş midir, eğer seferler başladıktan sonra böyle bir durum ile karşı karşıya kalınırsa nasıl telafi edilecektir sorusunu yöneltti.

Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın soru önergesi şu şekilde:

Marmaray Projesi, AKP İktidarı tarafından “Asrın Projesi” olarak tanıtılmış, ancak Gebze’den Halkalı’ya 76 km uzunluğundaki projenin yalnızca 13 km’lik bölümü alelacele işletmeye açılmaktadır. Bir bütün olan ve parçalanmaması gereken "Marmaray Projesi"nin sözleşmesi CR3, BC1 Boğaz Tüp Geçit, CR2 Banliyo Araçlar, CR3 Banliyö Sistemleri adları şeklinde bir bütün olarak tasarlanmış, bu proje seçimlere yetiştirilmek uğruna bölünerek hizmete açılmakta, bu bölünme sebebiyle de sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı öne sürülerek ciddi çarpışmalara davetiye çıkarılmaktadır.

Bu projede taşeron şirketin bile tamamlayamadığı bazı noktalar olduğu, Marmaray’ın test sürüşlerinde birçok kez enerjinin gittiği, ayrıca Marmaray için gerekli bazı ekipmanların yurtdışından hala ulaşmadığı da iddialar arasındadır.

Ne yazık ki üç aşamalı ve 38 istasyon olan Marmaray’ın, şu anda tamamlanan 3.5 istasyonu Asrin Projesi açılıyor seklinde lanse edilmektedir. BC1 Projesi kapsamındaki istasyonlardan Sirkeci tamamlanmadan Marmaray açılmaktadır.

Bu olumsuzluklar dahilinde Marmaray birçok eksiklerle birlikte hizmete girmektedir.

Bu nedenle;

1-Asrın projesi olarak tanımlanan ve tamamı 38 istasyon olan Marmaray Projesi, 3.5 istasyonu tamamlanmasına rağmen hangi gerekçe ile tamamı bitirilmeden açılmaktadır?

2-Bir bütün olarak tasarlanan proje, neden bölünerek açılmakta, bu bölünme nedeniyle sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağı bilinerek ciddi çarpışmalara davetiye çıkarılmaktadır?

3-Böyle bir facia yaşanacağı bilindiği halde sinyalizasyon problemi neden tam olarak giderilmemiştir?

4-Marmaray Projesi’nde taşeron şirketin bile tamamlayamadığı noktalar olduğu doğru mudur, bunlar nelerdir ve neden tamamlanamamış ve Proje tamamlanmadan açılma yoluna gidilmiştir?

5-Proje için gerekli bazı ekipmanların yurtdışından hala ulaşmadığı doğru mudur, bunun gerekçeleri nelerdir?

6-Marmaray’ın test sürüşlerinde birçok kez enerjinin gittiği doğru mudur, bu durum giderilmiş midir, eğer seferler başladıktan sonra böyle bir durum ile karşı karşıya kalınırsa nasıl telafi edilecektir?

7-BC1 Projesi kapsamındaki istasyonlardan Sirkeci’nin tamamlanmadığı doğru mudur? Bu istasyon tamamlanmamışken hangi gerekçe ile Marmaray açılmaktadır?

BC1