BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Marmaray inşaatına fren

Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Marmaray inşaatının Yenikapı-Yedikule arasındaki etabın inşaatını durdurdu.

Abone ol

Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Marmaray inşaatının Yenikapı-Yedikule arasındaki etabında “ruhsat” olmadığı gerekçesiyle inşaatı durdurma kararı verdi.

Cumhuriyet tarihinin en pahalı ulaşım projelerinden Marmaray durduruldu. İnşaat durdurulmasaydı, kazılacak tünel 550 konutun 5 ila 15 metre altından geçecekti.

Kağıt üzerinde yapılan bir plan değişikliğiyle Marmaray güzergahı 25 metre kuzeye kaydırılmış. Tünelin yer yer binaların 5 ile 10 metre altından geçmesi planlanıyor. Ancak söz konusu alan tarihi yarımadada.

Yani burada çakılacak bir çivi için bile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ya da bilinen adıyla Anıtlar Kurulu’ndan izin almak gerekiyor.

HATTIN RUHSATI YOK
Konuyu belediyeye götüren avukatlar, en azından o hat için ruhsat alınmadığını görmüş “Belediye sınırlarındaki her türlü inşaat faaliyetinin ruhsata bağlanması şarttır. Fatih Belediyesi’ne yaptığımız başvuru Yedikule-Yenikapı hatındaki inşaatın ruhsata bağlanmadığını belirledik. Marmaray projesi Yenikapı-Yedikule hattının ruhsatı yok.”

EV SAHİPLERİ ENDİŞELİ
Marmaray’ın geçeceği 2,5 kilometrelik hatta bulunan 550 binada yaşayanlardan biri Necla Aytun. 80 yaşındaki Necla Aytun avukata giden ilk isim ve yaşananlardan endişeli: “Evimizi kaybetmek istemiyoruz, çok şeyler duyuyoruz, yıkılacağını duyuyoruz onun için çok üzülüyoruz.”

Aytun’un komşusu Satiye Kalçık da 25 yıldır Yedikule’de yaşıyor. Kalçık da büyük tedirginlik yaşadıklarını belirtiyor: “Korkuyoruz ve çok kötü hissediyoruz. Nasıl oluyor böyle hiç bilmiyorum. En başından beri heyecanlıyız. O sesleri duydukça tedirginiz devamlı”