BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.396,73
HABER /  GÜNCEL

Marmarada tsunami nasıl olur?

Marmara depremi için tsunami etki simülasyonu hazırlandı. İşte olacaklar;

Abone ol

ODTÜ, olası Marmara depremi için tsunami etki simülasyonu hazırladı. Simülasyonda, 49 ayrı senaryo görsel olarak video görüntülerine dönüştürüldü.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan simülasyon, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner tarafından ODTÜ’de düzenlenen bir toplantıda tanıtıldı.

ODTÜ’nün, proje sonuçlarının görsel olarak video görüntüleri biçiminde hazırlanmasını sağladığını ifade eden Yalçıner, yaklaşık 1.5 yıl önce başlayan projede tarihsel veriler, güncel araştırma araçları ve olanakları, bilimsel deneyimler bir araya getirilerek, Marmara ve İstanbul kıyıları için olası depreşim dalgaları süreçlerinin analiz edildiğini, bilimsel ve yönetsel en iyi stratejilerin geliştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Çalışma esnasında Marmara Denizi’nin topoğrafyasının çıkarıldığını ve hangi fayların ne şekilde kırıldığının belirlenmesi amacıyla geçmiş dönemlerde Marmara’da meydana gelen depremlerin sonuçlarından yararlanıldığını ifade eden Yalçıner, oluşabilecek senaryolara göre simülasyonlar yarattıklarını belirtti.

Depremlerde, tsunami oluşma olasılığının yüzde 10-15 civarında olduğunu kaydeden Yalçıner, bir depremden sonra 5 tsunami dalgası görülebildiğini ve bunlardan en etkili olanının 2. ve 3. dalgalar olduğunu ifade etti.

Yalçıner, tsunami dalgalarının boyunun kıyıda en üst düzeye çıktığını belirterek, "Tsunamiden korkmak gereksiz, önemli olan bilmek" dedi.

Marmara’da olası bir depremde meydana gelebilecek tsunaminin sığ alanlarda 100-150 metre içerilere girebileceğini anlatan Yalçıner, insan kaybının ve maddi hasarın bu sebeple kıyılardaki yoğunluğa göre değişebileceğini ifade etti.

"Olası bir tsunami için kıyılardan kaçma yolları ve planları yapılmalı" diyen Yalçıner, İstanbul Belediyesi ile bu konuları görüştüklerini ve alınması gereken tedbirleri ortaya koyduklarını bildirdi.

Marmara’da oluşabilecek bir tsunaminin İstanbul Boğazı’ndan da girebileceğini kaydeden Yalçıner, Boğazın derinliğinin az olmasının tsunaminin etkisini azaltacağını söyledi.

EN KÖTÜ SENARYO

Analizleri sonucunda en kötü senaryoyu belirlediklerini ifade eden Yalçıner, "En kötü senaryoya göre, tsunami kıyılara vurduğu anda yüksekliği 5 metreyi bulabilecek, Marmara Denizi’nin doğu kıyılarında 25 kilometre, batı kıyılarında ise 10 kilometrelik alanı etkileyebilecek. Bu senaryoya göre, tsunami, 8 dakika sonra gelecek" dedi.

Yalçıner, vatandaşların depremden sonra sularda çekilme veya kabarma olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini, bunun tsunaminin bir göstergesi olduğunu da belirterek, kıyıya 100-150 metre yakında bulunan yerleşim yerlerindeki vatandaşların o bölgelerden hızla uzaklaşmaları gerektiğin söyledi.