BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Markasız sigara tartışması

Sigara sektörünün devi Philip Morris, Avustralya hükümetinin yalın ve markasız sigara paketi uygulamasını başlatması halinde daha açabileceğini bildirdi.

Abone ol

Merkezi Hong Kong'da olan Philip Morris'in Asya grubu, sigaraların markasız paketlemeyle piyasaya sürülmesine ilişkin düzenlemenin, Avustralya ile Hong Kong arasındaki yatırım antlaşmasına ters düştüğünü kaydetti.

Avustralya hükümeti sigara paketlerinde marka ve logo kullanımını yasaklamak istiyor.

Philip Morris, dünyanın en büyük sigara üreticisi.

Şirket, Avustralya hükümetine, konu üzerinde müzakere yapılabilmesi için 3 aylık zorunlu bir zaman tanınmasına ilişkin hukuki bildirimde bulunulduğunu kaydetti.

Philip Morris, bu süre içinde bir anlaşmaya varılmadığı takdirde maddi tazminat talep edeceği uyarısında bulundu.

Philip Morris'in Asya grubu sözcüsü Anne Edwards, "Anlaşma sağlanamazsa, Avustralya'da markasız paketlemeden doğacak kayıplarımız için tazminat talebinde bulunacağız." dedi.

Şirket, talep edilebilecek olası tazminatı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Kuralları bünyesinde çalışan bir panelin belirleyeceğini kaydetti.

Anne Edwards, "Biz bu miktarın milyarlarca dolar olacağını tahmin ediyoruz; ama sonuçta karar söz konusu panele ait olacak." dedi.

Avustralya hükümetinin sigaranın pazarlanmasında 2012 Ocak'ından itibaren yürürlüğe sokmak istediği değişiklikleri, sigara şirketlerini ayaklandırdı.

Sigara üreten şirketler, televizyonlarda yayımlanan reklamlarında "değiştirilen yasaların Avustralya'yı aşırı koruyucu bir devlete dönüştürdüğü" iması yapılıyor.

Bir diğer büyük sigara şirketi olan British American Tobacco, Avustralya hükümetinin planlarının uluslararası tescilli marka ve fikri mülkiyet yasalarına aykırı olduğunu bildirdi.

Buna rağmen Avustralya's Başbakanı Julia Gillard, yeni paketleme yasasını ugulayacaklarını vurguluyor.

Gillard, "İster siyasi nitelikli taktikler olsun, ister topluma yönelik halkla ilişkiler taktikleri veya yasal taktikler, sigara devlerinin izlediği yöntemler bizi yıldırmayacak." dedi.

Avustralya Başbakanı "Geri adım atmayacağız. Doğru bir karar aldık ve bunun gerçekleştireceğiz." dedi.