BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.431,41
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Mardin Valisi'ne içki fırçası

Vali Hasan Duruer'e AK Partili Milletvekili Mehmet Halit Demir'den tepki geldi.

Abone ol

Mardin'deki eğitim durumunun başarısız olduğunu belirterek öğretmenleri eleştiren Vali Hasan Duruer'e AK Partili Milletvekili Mehmet Halit Demir'den tepki geldi.

Bir süre önce eğitim gündemi ile toplanan Kent Konseyi'nde eğitim başarısızlığını, öğretmenlerin performansızlığına bağlayan ve elektrik kesintilerini de normal karşıladığını bildiren Mardin Valisi Hasan Duruer'e sivil toplum kuruluşu ve sendikalardan sonra AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir'den de tepki geldi. Grand-Yay Otel'de AK Parti İl Koordinatörü Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ve İl Başkanı Lokman Sinanoğlu'nun da hazır bulunduğu İl Danışma Kurulu toplantısında konuşan Demir, Vali'nin basına yansıyan ifadelerine değindi.

Özel yaşama karşı olmadıklarını her ortamda ve her halükarda deklare ettiklerini belirten Demir, "Bakıyorsunuz üniversitemizin rektörlük binasında Valiliğimiz tarafından gerçekleştirilen Türkiye Avrupa Birliği Forumu'nun açılış kokteylinde bir taraftan öğrenciler ders görüyor diğer taraftan içki servis ediliyor. Bu tasvip edilecek bir şey değildir. Bunu Valiliğimiz yapmış olsa bile tasvip etmemizin imkanı yok. Bu eğitime karşı da bir darbedir. Diğer taraftan bakıyorsunuz geçenlerde ilimizde yapılan bir toplantının basına yansıyan bölümünde Sayın Valimiz konuşmasında; başarısızlığın yüzde yetmişini öğretmenlere kalan yüzde otuzunu velilere, öğrencilere ve idarecilere yükleyip kendisi aradan sıyrılıyor. Biz bunları dile getirirken tabii ki basına yansıyan şekliyle partimizden, halktan ve kamuoyundan bize gelen şikayetleri dile getiriyoruz. Bizleri de yetiştiren öğretmenlerimiz ve öğretmenlerimizin mensup oldukları camia küçük görülemez ve asla gösterilemezler de. Bizler bugün buralara gelmişsek bunda öğretmenlerimizin katkısı büyüktür. Varsa bir eksiklik oturulur, bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılır, sorumluluk bilinci ile hareket edilerek gerekli olan en doğru kararlar alınır ve uygulanması için el birliğiyle çabalar sarfedilir. Benim hiçbir hatam yok, şunun şu hatası, bunun bu hatası var deyip işin içinden sıyrılmak bu işi çözmez. Dolayısıyla basına yansıyan şu ifadeler gerçekten bizi üzen ve yaralayan sözlerdir. Verilen demeçlerle ilgili kamuoyunda büyük tepkiler oldu" dedi.

Demir, "Makamlar, rütbeler insana imtiyaz veya yetki bahşetmiyor sadece sorumluluk yüklüyor. Mardin'de yüzde 80 elektrik kaçağı var. O zaman Mardin'in yüzde 80'i hırsızdır gibi ithamlar kabul edilebilir şeyler değil. Bunları nasıl kabul edelim? Siz hemşerilerimin tepkisini anlıyorum. Valilik icraat ve çözüm noktasıdır. Ağlama duvarı değildir. Bizim inancımızda, bizim değer yargımızda bir geminin içinde bulunan yolcuların yüzde 99'u suçlu bile olsa suçlu olmayan o bir kişinin yüzü suyu hürmetine o gemi batırılmaz. Mardin halkını hırsızlıkla itham etmek kabul edilebilir bir şey değildir. Böyle bir şey olmaz, olamaz. Bu onurla haysiyetle oynamak anlamına gelir. Bu gibi iddalarla Vali Bey hiç kimseyi suçlayamaz. Eğer Vali Bey'in basına yansıyan iddiaları gerçekse tabi. Mardin'deki çok çocukluluk Vali Bey'in ifadesine göre İddia ediyorum; fakirlik ve cehalet arttıkça çocuk sayısı artıyor, insanlar bilgili ve zengin olduğu oranda da çocuk sayısı azalıyor demiş. Bu ne biçim zihniyettir? Ya böyle bir şey olabilir mi? Gerçekten bu ilin bir ferdi olarak bunlara sessiz kalmak, bunlara üzülmemek mümkün değil. İnsanların değer yargıları ve özel yaşamlarını gidip cahillikle yobazlıkla suçlayacaksınız, böyle bir şey olabilir mi? Buradaki insanlar az çocuklu mu olur çok çocuklu mu olur, kendi kararlarını verebilecek durumdadırlar. Sizin kendi fikirleriniz sizleri bağlar, ama burada bir rütbe sahibi olmakla fikirlerinizin mutlak şekilde doğrudur deyip insanlara dayattıramazsınız ki. Herkesi aynı üniformal bir şekle sokmak olamaz. Bütün bunlar bizi üzmüştür, bizi derinden yaralamıştır. Sayın Valinin kamuoyunu da rahatsız eden basına yansımış bu sözleriyle ilgili en kısa sürede düzeltme yapacağına inanıyorum ve bu yönde olan beklentimi de dile getirmekte fayda görüyorum" diye konuştu.

Basına kapalı devam eden toplantıda ayrıca aralarında İl Genel Meclis üyelerinin de bulunduğu birçok partilinin söz hakkı alıp Vali Hasan Duruer'in uygulama ve söylemleri ile hem Mardin'e hem de AK Parti'ye zarar verdiğini söylediği öğrenildi. Bu arada Duruer'in geçen ay İl Genel Meclis üyelerine verdiği yemeğe Valinin icraatlarına tepki olarak AK Partili meclis üyelerinin katılmayarak protesto ettikleri öğrenildi. Yemeğe grup olarak katılmama kararını aldıklarını doğrulayan AK Partili meclis üyesi Orhan Çeçen ise konu hakkında konuşmak istemediğini söyledi.