BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Mansur'dan yeminde Mursi'yi ağır söz

Muhammed Mursi'nin yerine atanan isim Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur oldu. Mansur yemin ederken dünyanın beklediği mesajları verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER - Askeri darbeyle Mursi'nin koltuğuna oturan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, yemin etti.

Törende konuşan Mansur, seçimle geldiği iktidardan darbeyle devrilen Mursi için "TİRAN" tabirini kullandı.

Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur, yemin ederek geçici Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı.

Yemin töreninde halkın duyguları ve istekleri konusunda bir yol izleyeceklerine dair söz veren Mansur, Mısır gençliğinin cesur bir şekilde demokrasiye sahip çıkmaları gerektiğinden de bahsetti. Bağımsız yargıya özel vurgu yapan Mansur, silahlı kuvvetlere ve polis güçlerine selam gönderdi.

MURSİ'Yİ TİRAN OLMAKLA SUÇLADI

Yemin töreninin ardından bir konuşma yapan Adli Mansur, darbe ile indirilen Msır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'yi diktatör istekli, tiran olmakla suçladı.

"Bu geçiş süreci içerisinde bu görevi yürütecek olmak benim için büyük bir onur" diyen Mansur, "Mısır halkı bize bu görevi veriyor. 30 Haziran'daki devrimle birlikte bizlere verildi. 30 Haziran'da meydana gelen en güzel şey, Mısırlı gençlerin hiç bir ayrım gözetmeksizin birleşmesi. Çünkü onlar milletimizin vicdanını temsil ediyorlar. Burada kişisel çıkar, ortaya koyan veya kişisel çıkar talep eden hiç bir girişim yoktur. Burada umut vardır, burada devrimin ilkeleri vardır. Eski cumhurbaşkanının artık hiç bir yeri yoktur. Tiranlık yapacaksa, diktatörlük isteği varsa, Mısır'da hiç kimse yarı tanrı niteliğinde cumhurbaşkanı istemiyor" ifadelerini kullandı.

Törende bulunan medya mensuplarının özgür davranışlarından bahseden Mansur'u medya da alkışladı. Yemin töreni sırasında savaş uçaklarının yaptıkları gövde gösterisi dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Mansur, gelecek seçimlere kadar geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek.

Akşam saatlerinde meydanların yeniden dolması bekleniyor.


ADLİ MANSUR KİMDİR?

Mısır’da yakın zamana kadar isminden pek bahsedilmeyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, bugün ülkenin en çok konuşulan ismilerinden biri haline geldi. Hakkında çok fazla şey bilinmiyor.

Bilinen ordunun Müslüman Mursi'ye devirerek yerine bir Hıristiyan'ı getirmiş olması. Üstelik bu Mısır tarihinde ilk kez yaşanan bir durum.

adli-mansur-kimdir.jpg


SİSİ ONUN İSMİNİ İLAN ETMİŞTİ

Ordunun yönetime el koyduğunu açıklayan Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi, gelecek seçimlere kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur’un geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini yürüteceğini açıkladı.

SADECE 2 GÜN

1992’den bu yana Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcılığı’nı yürüten Mansur, Mahir El-Beheiry’nin 30 Haziran’da görev süresini tamamlamasıyla Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Sadece 2 gün görevde kalan Mansur, bugün cumhurbaşkanı olarak yemin ederek yeni görevine başlayacak.

1945’de Kahire’de dünyaya gelen Mansur, 1967’de Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Mansur, aynı üniversitede kendi hukuk üzerine yüksek lisans yaparak araştırma görevlerinde bulundu.

1970’de mezuniyetinin ardından, Eyalet Konseyi’nde (Meclis-i Devlet) savcı asistanı olarak görev yapmaya başladı. Kamu görevinde yavaş yavaş yükselmeye başlayan Mansur, 1975’de savcı, 1984’de hakim ve son olarak Anayasa Mahkemesi başkan yardımcısı oldu.
1975’den 1977’e kadar Paris’teki prestijli Ulusal Kamu Yönetimi Enstitüsü’nde akademik çalışma yapan Mansur, 1983’den 1990 yılına kadar Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı’nın hukuk müşavirliğini yaptı.

İŞTE O ANLAR




  BUNLARI DA OKUYUN! 
  MISIR'DA DARBE HABERLERİ 


MISIR'DA ORDU DARBE YAPTI (DAKİKA DAKİKA TÜM YAŞANANLAR BU HABERDE)

Mısır Ordusu verdiği 48 saatlik sürenin ardından Mursi'ye karşı darbe yaptı. Mursi gözaltına alındı ama yeri bilinmiyor. Darbecilerin lideri ekrana çıkıp Mısır'da bundan sonra neler olacağını açıkladı.

MISIR'DA MUHALEFET DARBEYİ ALKIŞLADI

Mısır'da muhalifler Mursi'nin darbeyle inmesini sevinçle karşıladı. Muhalefet General Sisi'ye onay verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. (DEVAMINI OKU)

3486.jpg

MISIR'DA ORDU TELEVİZYONLARA DA DARBE YAPTI
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi. Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi.
DARBECİ EL SİSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Mısır'da darbeyi yapan Genelkurmay Başkanı El Sisi, yönetime el koyduktan sonra devlet televizyonundan dünyaya seslendi. El Sisi bundan sonra Mısır'da neler olacağını anlattı.

misir-darbe-general-el-sisi-açiklama.jpg

MURSİ YANDAŞLARI MEYDANLARI TERKETMİYOR

Mısır meydanları şaşırtan görüntülerle dolu. Bir yanda darbeyi kutlayan muhalefet yandaşları diğer tarafta Mursi için gözyaşı döken taraftarları. 'Kefenle geldik kefenle gideriz' diyen Mursi yandaşları meydanları terketmiyor.

Mursi'ye ne oldu? Şimdi nerede?

Ordunun yönetime el koymasına karşı son ana kadar direnen Mursi gözaltına alındı. Ordunun bir süre ev hapsinde tutacağı öğrenildi.

darbeyle-devrilen-mursi-nerede.jpg

İŞTE MURSİ'NİN YERİNE GELEN İSİM

Mısır'da Muhammed Mursi yerine ordu tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu.

MISIR'DA YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK KİŞİ

Ordunun elindeki Mısır Devlet Televizyonu, ülkenin izleyeceği politik yolun muhalif lider el-Baradey, el-Ezher Şeyhi ve Kıptilerin dini lideri tarafından ortak olarak açıklanacağını duyurdu.

MURSİ'DEN ORDUYA İLK CEVAP

Cumhurbaşkanı Mursi darbeyi kabul etmediğini ilan ederek "Hala cumhurbaşkanıyım ve ordunun başındayım" dedi 

MISIR DARBESİNİN ARKASINDAN ABD ÇIKTI

Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin ABD ile son iki hafta defalarca görüştüğü ortaya çıktı. ABD sonunda itiraf etmek zorunda kaldı.

misir-mursi-yandaşlari-kefenle-direniyor.jpg