BIST 9.984
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,66
HABER /  GÜNCEL

Mansur Yavaş: Seçim güvenliğinden endişeliyiz

BBC Türkçe'ye konuşan CHP Ankara Adayı 100 kişilik silahlı ekibin kentte provokatif eylemler yapacağına yönelik ihbarın kendilerini kaygılandırdığını söyledi. Yavaş, 'Bu tür olaylarla seçime gölge düşmesi hiç hoş değil' dedi.

Abone ol

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi seçimlerin sabote edileceğine yöneli iddialar ortalıkta dolaşıyor. Adaylardan arka arkaya gelen 'provokasyon' uyarıları ise gerginliği daha da tırmandırıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bir televizyon kanalında "Muhalefet partilerine mensup kişilere suikast yapılabilir." iddiasını gündeme getirdi.

Bir iddia da, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'tan geldi. Yavaş, 100 kişilik silahlı bir ekibin Ankara'da provokatif eylemler yapacağını, ihbarın da devletin önemli birimlerinden geldiğini iddia etti.

Mansur Yavaş ile Dikmen'deki çalışma ofisinde iddiaları konuştuk.

BBC Türkçe: Size ihbarda bulunduğunu söylediğiniz devletin önemli birimleri neresi?

Mansur Yavaş: Daha önceki olaylarda da zaman bize ihbarlar geldi ve o ihbarların çoğu da doğru çıktı. Yine bizi seven insanlar tarafından, kaynağını açıklayamıyorum, geçen hafta İvedik'te bize yapılan saldırı ile ilgili iki tane provokatörün içerde olduğu, olay çıkaracağı ve dışarda da bir otobüs dolusu belediye ile ilişkili olan güreşçi ve boksörlerden oluşan bir grubun beklediği ve olay çıkaracakları söylenmişti. Gerçekten bu gerçekleşti. Başka tür ihbarlar da geldi. Şimdi yine ülkenin çeşitli yerlerinden böyle silahlı grupların Ankara'ya geldiği ve provokasyon yapacağı haberi geldi.

Bunun yanında bir de Milliyetçi Hareket Partili (MHP) belediyelerin bulunduğu yerlerde Etimesgut'ta ve Gölbaşı'nda CHP'li araçların Milliyetçi Hareket Partililere ya da Milliyetçi Hareket Partili giydirilmiş araçların Cumhuriyet Halk Partili araçlara müdahale etmek ya da seçim bürolarına müdahale etmek suretiyle orada CHP-MHP kavgası çıkartmak istediklerine dair bir ihbar geldi. Biz bunun üzerine kendi seçim bürolarımıza elemanlarımızı gönderdik ve (bürolarda) ışığı yanık ama kapalı tutmalarını istedik. O arada bir arkadaş da Milliyetçi Hareket Partisi'nden de aynı şekilde duyumlar olup, onların da kendi seçim bürolarını o şekilde ikaz ettikleri haberini alınca (iddia) iki ayrı kaynaktan doğrulanmış oldu.

Bu tür olaylarla seçime gölge düşmesi hiç hoş değil Türkiye demokrasisi açısından. Açıkçası endişeliyiz, seçimin güvenliğinden de endişeliyiz.

"Savcılar Sayın Gökçek'i çağırmalı"

Kaldı ki Sayın Gökçek televizyonda üstüne basa basa, biz şu anda sıradan bir vatandaşız kendisi ise yetkili bir makamda ve iktidar partisinin belediye başkanı, o da aynı şeylerden şikayet ediyor ve suikast ihbarlarından bahsediyor. Sayın Başbakana, Devlet Bahçeli'ye, Kemal Kılıçdaroğlu'na, kendisine, bana ya da bir başka adaya suikast olabileceğinden bahsediyor sürekli olarak.

Şimdi tabii savcıların birşey yapması lazım burada. Kendisini çağırıp bu bilgiler nedir diye sorması lazım. Çünkü biz her ne kadar bunlardan şikayet ediyorsak da ancak basın yoluyla veya resmi makamlara duyurmakla kalıyoruz. Ancak tabii ki iktidar burada tedbir almakla ve varsa bir yanlışlık, seçimlere hile ya da gölge düşürecek bir olay, tedbir almakla yükümlüdür ve yapabilecek durumdadır. Bu nedenle biz tabii onların şikayetini anlamlı buluyoruz. Ama açıkçası bizler endişeliyiz.

"Kimi kime şikayet edeceğiz?"

BBC Türkçe: Peki siz bununla (saldırı ve duyum) ilgili herhangi bir hukuki işlem başlattınız mı?

Mansur Yavaş: Saldırı ile ilgili başlattık. Duyumla ilgili ise basın yoluyla tedbir alınması için başvurduk. Çünkü aynı basın toplantısında Ankara Milletvekilimiz Sayın Bülent Kuşoğlu dün (24 Mart Pazartesi) Sincan'da bir saldırı olduğunu partililere, polisin gelmediğini söyledi. Daha sonra öğrendiğim bilgilere göre, saldırganlar 100-150 kişi ellerinde palalar sopalar, polisleri de kovalamışlar. Artık kimi kime şikayet edeceğiz bilmiyorum.

BBC Türkçe: Gündem yaratmakla eleştiriliyorsunuz?...

Mansur Yavaş: Biz mi gündem yaratmakla eleştiriliyoruz? Saldırıyı biz mi yaptık da gündem yaratmakla eleştiriliyoruz. Sayın Gökçek bir gece evvel daha ağır ifadeleri söylüyor. Biz duyumumuzu söylüyoruz. Bunun neyi gündem yaratmak? O zaman Gökçek gündem yaratıyor. (Gülüyor)

BBC Türkçe: Devletten bu iddialar karşılığında bir koruma ya da önlem talebiniz oldu mu?

Mansur Yavaş: Emniyetten arayanlar oldu. Şimdi ek koruma istiyorum kendime.