BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  DÜNYA

Maliki'ye bir haller oldu

Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'ye demediğini bırakmayan Irak Başbakanı Maliki, şimdilerde Ankara'ya sıcak mesajlar gönderiyor.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, "Türkiye'ye dostluk elimizi uzatıyoruz, komşularımızla istikrarlı ve barışçıl ilişkiler kurmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Nisan ayı başında gerçekleştirdiği Irak ziyaretinden sonra Maliki'nin Türkiye söylemleri değişti. Başbakanlık resmi internet sitesinde yer alan ve zeytin dalı olarak okunan mesajından sonra ikinci sıcak mesaj da bugün geldi.

Maliki, ABD'nin Irak işgalinin 10. yılında "Şarku'l-Evsat"ta Arapça, Washington Post'ta ise İngilizce olarak yayımlanan makalesinde, Irak'ın ABD ve komşu ülkelerle ilişkileri hakkında görüşlerini aktardı.

DOSTLUK ELİ UZATIYORUZ

Başbakan Maliki, Türkiye, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Ürdün'e "dostluk elini" uzattıklarını ve komşu ülkelerle istikrarlı ve barışçıl ilişkiler kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in devrilmesinin üzerinden geçen 10 yılın ardından gelinen süreçte yaşanan sıkıntılara rağmen, ABD-Irak ilişkilerinin eski "barbar diktatör rejim" dönemine nazaran çok daha iyi olduğunu ve dile getirilenlerin aksine, ABD'nin Irak'ı kaybetmediğini ifade eden Maliki, "Amerika Birleşik Devletleri(ABD) ve Irak, dış politikada dayanışma içerisinde" değerlendirmesinde bulundu.

"ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ, ABD-IRAK İLİŞKİSİNİN SONU ANLAMINA GELMEZ 

Irak halkının, ülkenin özgürleştirilmesi sürecini ABD'nin oynadığı role borçlu olduğunu ve ilişkilerin, ABD'nin Irak'tan çekilmesiyle sona ermeyeceğini vurgulayan Maliki şöyle devam etti:

"ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesi, ABD-Irak ilişkisinin son bulduğu anlamına gelmez. Irak'ın komşu ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde, bağımsız bir dış politika oluşturduğu bir dönemde, Başkan Barack Obama'nın, 'Irak savaşının sona ermesi ABD-Irak ilişkilerinde yeni bir fasıl anlamına geliyor. Washington ve egemen, bağımsız demokratik bir Irak arasında normal bir ilişki üzerinde odaklanıyoruz' sözlerini destekliyorum. Saddam dönemindeki savaşların tekerrür etmesini istemiyoruz."

"SURİYE'NİN SİLAHLANDIRILMASI TERÖR GRUPLARINI GÜÇLENDİRİR

Makalesinde Suriye krizine de değinen Maliki, hükümetle muhalefet arasındaki silahlı çatışmanın ülkede barış ve istikrarın teminine katkı sağlamayacağını, çözüm için tek yolun müzakereler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Suriye'de çatışan tarafların silahlandırılması sadece sivil vatandaşların acısını arttırır ve El-Kaide gibi radikal terör gruplarını güçlendirir. Dolayısıyla hükümet ya da muhalefete silah transferi konusunda hava sahamızın ihlal edilmemesi için önlemler alıyoruz."

ABD'de, Suriye lideri Beşşar Esed'in iktidardan ayrılması halinde sonuç ne olursa olsun mevcut durumdan daha iyi olacağı yönündeki yaygın kanaati şaşkınlıkla karşıladıklarını kaydeden Maliki, "El-Kaide ve ona bağlı terör gruplarının Suriye topraklarındaki etkinliklerini her geçen gün arttırması, iki devlet için de çok daha tehlikeli olacaktır. Biz, ülkelerin nükleer silah yarışına girmek yerine hükümetlerin kalkınma ve işbirliklerine yöneldiği, kitle imha silahlarından arınmış bir Ortadoğu istiyoruz" ifadelerini kullandı.