BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Maliki Kürtleri 'IŞİD'i desteklemekle' suçluyor

Bugün Financial Times gazetesi, Irak Başbakanı Maliki'nin Iraklı Kürt liderleri, IŞİD ve Saddam Hüseyin'in Baas partisini desteklediği iddialarına yer veriyor.

Abone ol

Bugün Financial Times gazetesinde Borzou Daragahi "Irak Kürtleri IŞİD'i desteklemekle suçluyor" başlıklı bir yazı kaleme alıyor.

Yazıda, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Iraklı Kürt liderleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bağlı radikal militanları ve Saddam Hüseyin'in Baas partisini desteklediği iddiasına yer veriliyor.

Daragahi, Maliki'nin bu sözlerinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak merkez hükümeti arasındaki ilişkileri daha da yıpratacağını yazıyor.

Ulusal televizyonda haftalık konuşmasında suçlamaları yönelten Maliki, şu sözleri sarf etmişti:

"Erbil IŞİD'e, Baas partisi yanlılarına, El Kaide'ye ve teröristlere ev sahipliği yaparken sessiz kalacak değiliz. Buradan ortaklık çağrısı yapanlara sesleniyorum... Eğer gerçekten bir ortaklık istiyorsanız, bize bu insanları reddedebilecek ulusal bir konum sağlamalısınız."

'Maliki Kürtleri kışkırtıyor'

Gazeteci, yazıya şu ifadelerle devam ediyor:

Sünni liderlerin pek çoğu, Arap yanlısı televizyon kanalları ve aşiret liderleri, Erbil'e Maliki karşıtı kişilerin yerleşmesine olumlu yaklaşıyorlar.

Dün "Eşark el Evsat" gazetesinin Erbil'de yaşayan Şeyh Raad Abdül Sattar Süleyman'ın röportajı yayımlandı. Röportajda Şeyh Süleyman, kendi aşiretiyle IŞİD arasındaki bağlantıyı kabul ediyor.

Şeyh Süleyman, IŞİD'e desteğini de şöyle ifade ediyor:

"Eğer IŞİD Irak'ı özgürleştirecekse ve Maliki'ye destek veren İranlıları buradan gönderebilecekse, o zaman IŞİD'in İslami Devlet'lerini kurmaları için destek veririz."

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani "Üçüncü dönem seçilme ısrarına bir son vermesi gerektiğini" söylemişti. Maliki'nin sözleri, Barzani'nin bu söylediklerine bir cevap olarak görülüyor.

Uluslararası kamuoyu ve pek çok Iraklı Maliki'yi "mezhep ve etnik farklılıkları körükleyen siyasetler izlemekle ve ülkedeki Sünnilerin IŞİD'e kucak açmasına sebep olmakla" suçluyor.

Maliki'nin Kürtlere yönelik bu iddiaları, karşı tarafı kışkırtabilir.

Son seçimlerde Maliki, parlamentodaki koltukların çoğunu kazanmıştı. Ancak Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesinden bu yana; Sünni, Kürt ve Şiilerin bir kısmı, Maliki hükümetinin istifasını istiyor.

Maliki IŞİD'in ilerleyişini Rus, Amerikan ve İran danışmanlık ve silah desteğiyle durdurduğundan beri, istifaya yanaşmıyor.