BIST 10.677
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Maliki, ABD'li işadamlarını Irak'a yatırıma çağırdı

Washington'da bulunan Irak Başbakanı, Amerikalı işadamları için, petrolden, iletişime, sağlıktan inşaata sınırsız yatırım fırsatları bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Amerikalı işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya çağırdı.

Bu ay son ABD askerlerinin de Irak'tan çekilmesi öncesinde Washington'u ziyaret eden Maliki, Amerikan şirketleri için ülkede sınırsız fırsatlar bulunduğunu söyledi.

Ülkede güvenlik koşullarının iyileşmeye başladığını belirten Nuri el Maliki, "Irak'ın geleceğine generallerden çok şirketlerin öncülük etmeye başladığını" belirtti.

Amerikan yatırımları, Irak'taki yabancı yatırımların yüzde 10'undan fazlasını oluşturuyor.

Nuri el Maliki'nin 40 kişilik bir işadamları heyetiyle ziyaret ettiği Washington'da bazı ticaret anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

70 milyar dolarlık yatırım

Irak Başbakanı Amerikan Ticaret Odası'ndaki konuşmasında ABD şirketlerinin petrolün yanı sıra, sağlık, iletişim, inşaat ve mali hizmetler alanında yatırım yapabileceğini kaydetti.

Amerikan Başkanı Barack Obama, Pazartesi günü Maliki'yle görüştükten sonra yaptığı açıkılamada, Irak ekonomisinin Çin ve Hindistan ekonomisinden daha hızlı büyüyeceğine inandığını söylemişti.

Obama, gelecek yıldan itibaren Irak'ta hiçbir Amerikan üssü kalmayacağını doğruladı ancak Irak'la güçlü bağlarını koruyacaklarını belirtti.

Irak'a bu yıl içinde 70 milyar dolarlık yabancı yatırımın yapıldığı kaydediliyor.

BBC Washington muhabiri, Amerikan şirketlerinin Irak'ta güvenlik kaygısı yaşadığına ve bürokrasiden rahatsız olduğuna dikkat çekiyor.