BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.447,80
HABER /  GÜNCEL

Mali: Çad ordusu ‘Kidal’a girdi’

Fransız ordusu, yaklaşık 1800 Çad askeri Mali’nin kuzeyinde isyancıların elinde kalan son büyük kent olan Kidal’a girdiğini açıkladı.

Abone ol

Fransa Savunma Bakanlığı, yaklaşık 1800 Çad askeri Mali’nin kuzeyinde isyancıların elinde kalan son büyük kent olan Kidal’a girdiğini açıkladı.

Fransa liderliğindeki birlikler geçen hafta Kidal havaalanının kontrolünü ele geçirdiklerini ancak henüz kentin kontrolünü alamadıklarını duyurmuştu.

Silahlı İslamcı militanların kenti terk etmesinin ardından Kidal’ın kontrolü Tuareg savaşçılarının eline geçmişti.

Bu arada; Birleşmiş Milletler görevlileri ile Avrupalı ve Afrikalı yetkililer Belçika’nın başkenti Brüksel’de Mali’nin yeniden inşasının nasıl düzenleneceğini ve finanse edileceğini görüşecek.

Öne çıkan konulardan biri 31 Haziran’da yapılması planlanan seçimlerin nasıl gerçekleştirileceği.

Linç ve yağma haberleri geliyor

Tuaregler, Fransız askerleriyle hareket eden Mali ordusunun ele geçirdikleri diğer kentlerde Tuareglere mensup sivilleri de öldürmekle suçladıkları askerlerinin Kidal’a girmesine itiraz ediyordu.

Kidal militanların güçlü bir şekilde üslendikleri en son merkez konumunda.

30 kadar savaş uçağı Cezayir sınırı yakınında bulunan dağlık Tessalit bölgesinde militanlara ait eğitim kamplarını ve haberleşme olanaklarını hedef aldı.

Ülkede hâlihazırda toplam 3500 Fransız asker görev yapıyor.

Fransız ordusunun Mali'deki askeri müdahalesi üç haftayı doldurmuş bulunuyor.

Bu süre zarfında, geçen yıl Mali'nin kuzeyinde kontrolü ele geçiren İslamcı kuvvetler bölgenin büyük bölümünden geri püskürtüldü.

Kidal'da denetim sağlansa bile militan güçlerin yakınlardaki dağlık alanda üslenmelerinden endişe ediliyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, kuzeyde silahlı İslamcılara destek vermekle suçlanan Arap ve Tuareg toplumlara karşı misilleme saldırılarda bulunulduğu yönünde kendilerine çok ciddi iddiaların ulaştığını söylüyor.

Arap ve Tuareg toplumun üyelerine karşı linç eylemleri düzenlendiği ve evlerinin yağmalandığı haberleri geliyor.