BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,93
HABER /  GÜNCEL

Malatya davasında ilginç istek

Malatya Katliamı davasında, avukatlar sanıkların ne ile yargılanmasını istedi.

Abone ol

Malatya'da bir yayınevinde 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. 5 sanık için müebbet hapis cezası talep edilirken, sanıklar ve avukatları ifade vermek ve savunma yapmak için hazır olmadıklarını bildirdiler. Duruşma, 14 Ocak 2008 tarihine ertelendi.

Yaklaşık 4,5 saat süren duruşmaya tutuklu 5 sanık Emre Günaydın (19), Hamit Çeker (20), Cuma Özdemir (20), Salih Gürler (20), Abuzer Yıldırım (19), tutuksuz sanıklar Kürşat Kocadağ, Mehmet Gökçe, sanık avukatları, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Jeffrey Collins, AB Türkiye Büro Sorumlusu AB Delegasyonu ve AB Rapor Sorumlusu Sema Kılıçer, öldürülen Alman Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın, Uğur Yüksel'in babası İbrahim Yüksel, tanıklar Mahmut Taneli, Onur Dulkadir, Özge Palas, Mehmet Kağan Kocadağ, Aysun Ağbaba, Nurullah Kara ve müşteki avukatları katıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan ve yaklaşık 4,5 saat süren duruşmada sanıklar için “silahlı terör örgütü kurmak, örgüt yöneticisi olmak, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde birden fazla adam öldürmek ve iş yeri dokunmazlığını bozmak, örgüt üyesi olmak ve kasten adam öldürmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Sanıklar ve avukatları zaman darlığı nedeniyle dosyaları inceleyemediklerini, ifade vermek ve savunma yapmak için hazır olmadıklarını belirttiler.
Mahkeme heyeti, istenilen evrakın tamamlanması ile sanık ve avukatların hazırlanmasına fırsat verilmesi için duruşmayı 14 Ocak 2008 tarihine erteledi.
SANIKLAR SOYKIRIMDAN YARGILANSIN

Malatya'da işlenen yayınevi cinayeti duruşmasına katılan mağdur avukatları, davanın bir silahlı örgüt suçu olarak değil soykırım suçu olarak değerlendirilmesini istedi. Protestan Kiliseleri Hukuk Danışmanı Avukat Orhan Kemal Zengin, adliye çıkışında basın açıklaması yaptı.

Zengin, bu olayı bir nefret suçu olarak gördüklerini ifade ederek, Malatya'da 5 gencin sinirlerinin bozulup gerçekleştirdiği bir cinayet olarak görmediklerini kaydetti. Zengin, "Aksine çok uzun bir zincirin son halkası olarak görüyoruz. Son halkası olmasını umut ediyoruz. İddianamenin ne kadar baştan savma hazırlandığını, diğer Protestanları da bir anlamda hedef haline getirdiğini düşünüyoruz. 31 dosya var 16 tanesi misyonerlik faaliyetleri hakkında." dedi. Zengin, "Biz bunu silahlı örgüt olarak değerlendirilemeyeceğini bir soykırım suçu olduğunu düşündük." şeklinde konuştu.

Avukat Ergin Cilmen ise "Son ceza kanunda bütün demokratik devletlere olması gereken bir hüküm var. Ceza Kanunun 76. maddesinde soykırım suçundan bahsediliyor. Sadece ırksal değil dini nedenlerle de bir grup Müslüman olmayanlara baskı cebir ve öldürme eyleminde bulunursa bunun adı soykırımdır. Mahkeme bu konudaki talebimizi savcılığın görüşlerinden sonra karara bağlayacak." dedi.

OLAY

Malatya'da Zirve Yayınevinde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske (46) ile Necati Aydın (35) ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüş, polis, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım'ı (19) olay yerinde yakalanarak, tutuklanmıştı.
Olaydan sonra üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın, kaldırıldığı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi altına alınmış, tedavisinin ardından mahkemece tutuklanmıştı.