BIST 10.052
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.434,68
HABER /  EKONOMİ

Makarna ve kömüre mi satıldılar?

Yazar Yavuz Semerci, AK Parti'nin başarısını makarna ve kömüre bağlayan muhalefeti sarsacak bir yazı kaleme aldı

Abone ol

Yardımların iktidarlarla değişmeyecek niteliğe büründüğünü yazan Semerci, muhafeletin "kömür oy denklemi" görüşüne katılmıyor.

Fakirlere yardım miktarı yıllık 26 milyar lirayı aştı. Peki kimlere ne kadar yardım yapılıyor? Habertürk gazetesi yazarı Yavuz Semerci, bugünkü yazısında merak edilen yardımların detaylı analizini yaptı.

YASALARLA GÜVENCE ALTINA ALINDI

Semerci, yardımların hükümet değil yardımların devlet politikası haline geldiğini, yasalarca güvence altına alındığını vurguluyor.

EZİLMELERİNE İZİN VERMEK BÜYÜK VİCDANSIZLIK

"Yoksulluğun kaldırıldığı bir toplum yaratmak henüz mümkün olamadı" diyen yazar, sosyal yardımlara bağımlı yapmayacağız diyerek bu kesimin sistemin içinde ezilmelerine izin vermenin radikalizme ve sosyal patlamalara kapı araladığı görüşünde.

KÖMÜRLE SATIN ALINAN KİTLELER EDEBİYATI ÇİRKİN

Yazar, "Hele seçim dönemlerine yaklaşıldığında, fakir bir evin kapısına bırakılmış bir ton kömürün fotoğrafını çekip kömürle satın alınan kitleler edebiyatı yapan tuzu kuru insanların varlığı da bir o kadar çirkin..." ifadelerini kullanıyor.

yardim.20150105134727.jpg

MUHALEFET KENDİNİ DÜZELTMELİ

"Yardım miktarlarını detaylı bir şekilde analiz eden kalem kalem harcamaları köşesine taşıyan Semerci, yazısını muhalefet çevrelerine seslenerek tamamlıyor:

Aslına bakarsanız iktidarın devlet adına dokunmadığı muhtaç sahibi neredeyse yok gibi...Fakirsin, kızını oğlunu mu okutuyorsun, al sana para (şartlı eğitim desteği kapsamında)...

Yeşil kartın mı yok?.. Sağlık giderlerini ben karşılayacağım primlerini ödeyeceğim...

Fakirsin, 0-6 yaş grubunda evladını sağlık kontrolüne mi götürdün, devlet çocuk başına banka kanalıyla her ay 30 lira veriyor...

Gebe kadınlar düzenli doktora gidiyorsa, doğumlarını hastanede Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında küçük de olsa yardımlarla yapıyor...

Kocanız vefat etmiş. Sosyal güvenceniz yok... Bölgenizdeki vakfın mütevelli heyeti kararıyla aylık alıyorsunuz...

Oğlunuz askerde siz muhtaç durumdasınız; yardım alıyorsunuz...

Yani örnekleri çoğaltabiliriz. İktidar büyük bir başarıyla sosyal yardım müessesesini kurmuş ve milyonlarca insana dokunacak şekilde yürütmekte.

Kendinizi muhtaç konumdaki fakirlerin yerine koyun.

Bir yanda kimseye muhtaç kalmadan düzenli yardımlarla nefes alabilmenizi sağlayan bir iktidar var, diğer yanda oyunuzu kömüre sattığını düşünen bir muhalefet anlayışı...

Birinin kendini düzeltmesi gerekiyor ama bunun iktidar olmadığı açık..."