BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,58
ALTIN 2.387,17
HABER /  DÜNYA

Mahkum, açlıktan öldü

Halep’te kaçak eşya yakalattığı için 12 yıldır tutuklu bulunduğu cezaevinde öldüğü iddia edilen Kilisli Halil Yalçın’ın ailesi, cenazenin Ki...

Abone ol

Halep’te kaçak eşya yakalattığı için 12 yıldır tutuklu bulunduğu cezaevinde öldüğü iddia edilen Kilisli Halil Yalçın’ın ailesi, cenazenin Kilis’e getirilmesini istedi.
12 yıl önce Halep’te kaçak eşya yakalattığı gerekçesiyle tutuklanan ve 20 yıl hapis cezasına çaptırılan evli ve 3’ü kız, 2’si erkek 5 çocuk babası olan Halil Yalçın (48) iddiaya göre, Beşşar Esed’in kontrolündeki Halep cezaevinde açlıktan hayatını kaybetti. Halil Yalçın’nın arkadaşlarının durumu Yalçın ailesine bildirmesi üzerine olay ortaya çıktı. Halep’te toprağa verilen Halil Yalçın’ın ailesi, cenazenin Kilis’e getirilmesi için yardım bekliyor. Halil Yalçın, 25 yıl önce Mevlide Yalçın (48) ile hayatını birleştirdi. Bu evlilikten Pınar Cansu (21), Bahar Tansu (20), Rıza Can 12) Ceylan (19) ile Muhammet Burak (15) dünyaya geldi. Küçük oğlu Rıza Can Yalçın henüz 5 aylık iken Halep’te tutuklanan Halil Yalçın’nın ailesi en son 3 yıl kadar önce Halep cezaevinde yüz yüze görüştü. Suriye’de olayların başlaması nedeniyle bu ülkeye gidemeyen Yalçın ailesi Halep cezaevinde yatan Halil Yalçın ile sürekli telefon görüşmesi yaptığı, en son 10 kadar önce telefonla görüştükleri bildirildi.
Halil Yalçın’nın 87 yaşındaki annesi Zeliha Yalçın, oğlunun cenazesini Türk yetkililerden Türkiye’ye getirmesini istediğini belirterek, “Pasaportum olsaydı, savaş falan dinlemem oğlumun cenazesini almaya giderdim” dedi.
Halil Yalçın’nın eşi Mevlide Yalçın, kendilerini eşinin canlısından vaz geçtiklerini, cenazesinin Kilis’e getirilmesini istediklerini belirterek, “5 çocuğumun babasının cenazesini istiyorum. Bayram olacak çocuklarımı mezara götüremeyeceğiz. Mezarı yok. 12 yıldır Suriye’de cezaevindeydi, cezasına razıydık. Allah rızası için cenazesini getirilmesini istiyoruz. 12 yıldır ne zorluklarla çocuklarımı büyüttüm. Kocamın sağ olduğunu biliyordum. Ama şimdi kocam ölmüş, ölüsünü istiyorum. Dirisi elime geçmedi, ölüsü elime geçsin" dedi.
Halep Cezaevi’nde 30-40 kişinin yattığını ifade eden Mevlide Yalçın, “Orada yatanlar açlıktan ölüyor. Benim kocam açlıktan öldü. Benim ciğerim yandı, çocuklarımın babası öldü. Başkasının yüreği yanmasın, kocamın arkadaşları rüşvet vererek telefon açıyorlar. Yenge eşin öldü, cenazesi meydanda, diye beni arıyorlar.”
Halil Yalçın’nın çocukları ise babalarının cenazelerini istediklerini, Türk yetkililerinden yardım beklediklerini ifade ettiler.
(İHA)