BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.405,19
HABER /  DÜNYA

İstanbul’un su sorunu var mı ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yüzde 39 civarında olduğunu, bir su problem olmadığını ama ...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yüzde 39 civarında olduğunu, bir su problem olmadığını ama yine de temkinli olmak gerektiğini söyledi.
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Fuar Merkezi’nde katıldığı “5. Uluslararası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı”nın açılışını yaptıktan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine kışla ilgili hazırlıkları tamamladıklarını anlatan Topbaş, “Dünkü koordinasyon toplantımızda özellikle bunun üzerinde hassasiyetle durduk. İstanbul’u 5400 kilometre kare alan olarak düşündüğümüzde İstanbul’un sadece garajlardan araçlar hareket ederek böyle bir olası baskın bir kar yağışında problem yaşanabilir düşüncesiyle araçların belli noktalara dağıtılmasını ve hazır bulundurulmasını söyledik. Meteoroloji’yi yakından takip ediyoruz” dedi.

"DOĞAL KAYNAKLAR DİKKATLİ KULLANILMALI"
Tedbir amacıyla araçları belirli noktalara konuşlandırdıklarını anlatan Topbaş, “Çünkü insanlarımız tedbirsiz olabiliyor, araçları hazırlıksız olabiliyor. Kar lastiklerini mutlaka takmış olsunlar. Sadece kar için değil, yağışlı havalarda da çok önemli. Can güvenliği açısından önemli. Dün bir TIR zincirleme kazaya sebebiyet verdi ve TEM ne kadar uzun kapandı gördünüz. İstanbul’un iki tane aksı var E-5 ve TEM. Bunların üzerinde günde yüzlerle ifade edebileceğimiz kazalar var. Trafik çok ciddi anlamda etkilenmekte. Ağır hava şartları hemen kazalara sebebiyet veriyor. Hassasiyetlerini rica ediyorum. İnşallah sıkıntısız bir sezon ama ihtiyacımız olan yağmur, kar İstanbul’a da gerekli” dedi.
Başkan Topbaş, barajlardaki doluluk oranının da yüzde 39’lar seviyesinde olduğunu ifade ederek, “Bir problem yok. Bunu İSKİ müdürümüzle değerlendirdik. Tabii ki bütün doğal kaynaklar çok dikkatli kullanılmalı. Suya sadece su olarak bakmayalım. Suyun musluğa kadar gelmesinde bize yüzde 80 maliyet enerjide, elektrikte, pompajda, motorlarda. Bundan dolayı biz israf etmediğimiz zaman hem rezervlerimiz daha güçlü olur, hem de enerji tasarrufu yapmış oluruz. Toplum olarak biraz daha bilinçli olmamız gerekmekte. Bir problem yok. Yağışlar da bize önemli katkı sunar” şeklinde konuştu.
1 milyar liraya mal olacak Melen Projesi’nin 135 kilometrelik ikinci hattının da son 6 kilometresinin kaldığını belirten Topbaş, “135 kilometrelik hattı tamamlıyoruz. Bir problem yaşanmayacak inşallah” dedi.

"PROBLEM YOK AMAÇ..."
Topbaş, barajlardaki doluluk oranının son 5 yılın en alt seviyesine düştüğünü belirterek, “Türkiye’deki yağış ortalamasında ciddi bir düşüş var. Bunun için de hepimizin hassas olması gerekiyor. Bir problem yok ama bonkör olmayalım” şeklinde konuştu.
İzmir’de yaşanan sel felaketiyle ilgili bir soru üzerine ise Topbaş, “Biz bu sıkıntıları yaşayan tüm toplumlara geçmiş olsun diyoruz ve yardım elimizi her daim uzatıyoruz. Bu yaşanan sıkıntıların siyasi münazaralarla değerlendirilmesini çok yanlış buluyorum. Ben açıklamadım İzmir’le görüşmemi, İzmir’den açıkladılar. Kendilerini aradım ve yardımcı olabileceğimizi, araç ve ekipman olarak çok güçlü olduğumuzu söyledim. Gürcistan’daki orman yangınlarına, sigorta müsaade etmemesine rağmen iki tane uçağımızı göndermiştik. Kendi ülkemizdeki kentlerimize, insanlarımıza hepimizin el vermesi lazım. Bunun üzerinden siyasetin doğru olmadığını düşünüyorum. İstanbul’da 2004 öncesi büyük yağışlarda 5-6 bin ihbar alırken, şu anda 100’ün altına düştü. Çok ciddi yağışlarda, afet dediğimiz boyutlara geldiğinde zaten insanoğlu çaresiz kalabiliyor. Ben İzmir halkına geçmiş olsun diyorum. İnşallah alt yapıyı güçlendirirler. Bazı eksiklikler vardır mutlaka. Onları toparlarsa belki bu tip afetleri daha az hasarla atlatabilirler” diye konuştu.
(İHA)