BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mahkemenin kozmik oda kararı

Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiasıyla başlayan aramalara ilişkin Genelkurmay'ın talebine mahkemeden yanıt geldi.

Abone ol

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığında hakim nezdinde gerçekleştirilen aramayla ilgili karara yapılan itirazı reddetti, ancak sınırlamalar getirdi.

Mahkeme ret kararında, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliği'nce yapılan işlemin CMK'nın 125. maddesi kapsamında "devlet sırrının incelenmesi" işlemi olmayıp, CMK'nın 119. maddesi kapsamında bir "arama kararı ve uygulaması" olduğu ifade edildi.

Kararda, bu nedenle itirazların reddedildiği belirtildi.

En kısa sürede bitecek

Kararda, "arama konusu işlemlerin soruşturma konusu fiille sınırlandırılmasına ve soruşturmanın niteliği, arama yapılan yerin özelliği ve yapılacak işlemlerin kapsamı gibi nedenler de gözetilerek, aramanın en kısa sürede tamamlanmasına karar verildiği" kaydedildi.

Sadece suça konu olan deliller

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, arama tamamlandığında tutulacak tutanağın sadece suça konu delillerle ilgili bilgi ve belgelerle sınırlı olmasını da kararlaştırdı.

Mahkeme, kararını oy birliğiyle verdi. İtiraza ilişkin başvurular, Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirliklerince 31 Aralık 2009 tarihinde yapılmıştı.

Arama dün de sürdü

Hakim Kadir Kayan, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki dün 6. kez arama yapmıştı.

Aramalar, karargahtaki kozmik odada sürüyor. Odada devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler olduğu için, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 125. maddesine göre, bu arşiv odasındaki aramayı sadece yetkili hakim yapabiliyor.

Buradaki bilgilerin kopyalaması da yasak; bu nedenle hakim sadece not alıp tutanağa kaydedebiliyor. Arama sürecinin de bu nedenle uzadığı belirtiliyor.

Soruşturma, Ankara'da, 19 Aralık'ta 2 askeri personelin kuşku üzerine yakalanıp daha sonra serbest bırakılmasının ardından başlatılmıştı.