BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mahkemeden 'Hürrem' ayarı

Meryem Uzerli'nin dikkat çektiği çalışma koşullarıyla ilgili, mahkemeden önemli bir karar çıktı.

Abone ol

"Deniz Yıldızı" dizisinde günde 14 saat çalışan Güneş Emir sözleşmeyi iptal etti. Prodüksiyon şirketinin açtığı 100 bin dolarlık cezai şart davasını mahkeme "Yasal dinlenme hakkı kısıtlanmış" diye reddetti.

TV dizisi "Muhteşem Yüzyıl"da oynarken "tükenmişlik sendromu" iddiasıyla Almanya'ya giden Meryem Uzerli'nin dikkat çektiği çalışma koşullarıyla ilgili, mahkemeden önemli bir karar çıktı:

TV dizisi "Deniz Yıldızı"nda başrol oyuncusu olarak 250 bölümde rol alan Güneş Emir'in sözleşmesi Focus Film Prodüksiyon Yapım Dağıtım Hizmetleri AŞ. tarafından yenilendi. İkinci sözleşmeyle ağır çalışma koşullarına dayanamayan Güneş Emir, sözleşme süresinin bir yıla düşürülmesini, günlük 14 saate varan çalışma nedeniyle haftalık iki gün tatil hakkı verilmesini, eğer bu istekleri olmazsa sözleşmeyi feshedeceğini bildirdi.

16 Ağustos 2011'de sözleşmeyi tek taraflı fesheden oyuncuya karşı, yapım şirketi de 100 bin dolarlık cezai şart alacağı için dava açtı. Oyuncunun avukatı, yeni sözleşmede piyasa koşullarına göre hafta tatillerinin kullandırılmaması, gece mesai ücretlerinin ödenmemesi ve sözleşmenin bir yıla indirilmemesi gibi maddeleri nedeniyle fesh edildiğini belirterek, davanın reddini talep etti. İki yıl süren davanın ardından mahkeme davanın reddine karar verdi. Gerekçeli kararını bir süre önce açıklayan mahkeme, sözleşmenin bazı maddelerinin yapım şirketinin lehine, davalı oyuncunun aleyhine çok ağır hükümler içerdiğini, serbest iradeyle yapılmış olsaydı davalının bu ağır taahhütlerin altına girmeyeceğini belirtti.

Sözleşmede taraflar arasında denge gözetilmesi gerektiğini kararında açıklayan mahkeme, "Sözleşme hükümleri davalının çalışma özgürlüğünü, yasal dinlenme hakkını, kişilik haklarını ve sözleşme serbestisi hakkını kısıtlamıştır" dendi. Focus Film, mahkemenin aleyhte verdiği karara itiraz etti. Yargıtay, mahkemenin kararını onarsa sözleşmelerinde ağır şartlar bulunan oyuncular için bu karar emsal olacak.