BIST 9.723
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.443,17
HABER /  MEDYA

Mahçupyan PKK'nın ne istediğini açıkladı

Akşam yazarı Etyen Mahçupyan, bugünkü yazısında son dönemde terör saldırılarını artıran PKK'nın ne istediğini kaleme aldı.

Abone ol

Terör örgütü PKK ilçelere hendek kazıyor, barikat kuruyor. Peki son bir yıldır terör saldırılarına hız veren PKK, tam olarak neyi amaçlıyor? 

Kritik sorunun yanıtını Akşam gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan bugünkü köşesinde verdi.

SURİYE İLE TÜRKİYE'Yİ BAĞLANTILI HALE GETİRMEK İSTİYORLAR

"Yapılan tercih Türkiye ile Suriye’nin bire bir bağlantılı hale getirilmesi ve ‘ya hep ya hiç’ mantığıyla sonuna kadar zorlanmasıydı." ifadelerini kullanar yazar, bu amaç doğrultusunda örgütün çözüm sürecini bozduğunu yazdı.

HEDEF İÇ SAVAŞ SONRASI DIŞ MÜDAHALE YOLUYLA ÖZERKLİK ELDE ETMEK

Örgütün kendisini tarihsel büyük planın öznesi olduğunu düşündüğünü söyleyen Mahpuçyan, Kandil'in amaçlarına katılmayan herkesi feda etmeye hazır olduğunu yazdı. Yazar yazısının son bölümünde PKK'nın neyi istediğini ve hükümetin buna karşı ne yapması gerektiğini anlatıyor:

"Şu an yapılmaya çalışılan devletin büyük katliamlar yapmaya zorlanmasından ibaret. Böylece Kürtlerin son kertede PKK’nın yanında duracağı ve bu iki yılın sonunda Türkiye’nin yönetilemez hale gelmesinin sağlanacağı hesaplanıyor. Hedef gayet açık olarak bir iç savaşın yaşanması… Böylece Türkiye ile Suriye’nin aynı evsafta ülkeler olduğu tezi üzerinden dış müdahaleler yoluyla toprak elde etmenin veya yönetim ayrıcalıkları kazanmanın mümkün olabileceği öngörülüyor. Bu sürede AKP iktidarının sertleşeceği, Kürtlerin kültürel haklarını gasp eden ırkçı bir yaklaşım sergilediği propagandasının işlevsel olacağı, AKP’den hazzetmeyen Batılı bazı ülkelerin yakın desteğinin sağlanacağı düşünülüyor.

SAVAŞI SAVAŞMADAN YENMENİN YOLU BU

Bu strateji başarılı olabilir mi? Hükümet yanlış davranırsa olabilir… Kültürel hakların süratle verilmesi, yeni anayasa yapıldığında Kürtlerin hak ve özgürlük çerçevesinin şimdiden anlatılması ve bölgede sosyal projelere yönelik bir ulusal kampanya başlatılması lazım. Savaşı savaşmadan yenmenin yolu bu…

Yazının tamamı için