BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Madımak davası isyanına 13 yıl!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Adliyesi önünde meydana gelen olaylara karışanlara dava açtı!

Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Otel’de 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından açılan Sivas davasında yargılanan 5 sanık hakkındaki davaların zaman aşımından düşürülmesine karar verildiği 13 Mart 2012’de Ankara Adliyesi önünde meydana gelen olaylara karışan 52 kişi hakkında, “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet, kamu malına zarar vermek, görevi yaptırmamak için direnmek” suçlarından 2 yıl 2 aydan 13 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Ankara Basın Savcısı Kürşat Kayral tarafından açılan davanın iddianamesinde, 13 Mart 2012’de kamuoyunda “Sivas Olayları” davası olarak bilinen davanın karar duruşmasına destek amacıyla çeşitli siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve öğrenci gruplarından oluşan yaklaşık 3 bin 500 kişinin Ankara Adliyesi önünde toplandığı belirtildi.

Orantılı tazyikli su ve model-5 gözyaşartıcı

Duruşmanın bitiminden itibaren, daha önceleri de gerçekleşen eylemlerde güvenlik güçlerine karşı saldırıda bulunduğu belirlenen 100 kişilik bir grubun, topluluğu provake eden konuşmalar yaptığı, taş topladığı, bez-poşu ve fularlarla yüzlerini kapattıklarının görüldüğü kaydedilen iddianamede, bu grubun duruşmaya katılan avukatlar tarafından zamanaşımı kararı verildiğinin açıklanmasını takiben Atatürk Bulvarı’na çıkarak, yolun bir şeridini trafiğe kapattıkları kaydedildi. İddianamede, kendilerine ikazda bulunulmasına rağmen Çevik Kuvvet ekiplerine saldıran bu gruba, orantılı tazyikli su ve model-5 gözyaşartıcı gazla müdahale edildiği ifade edildi.

İddianamede dağılmamakta grubun banklar, çiçek saksıları ve kırdıkları kaldırım taşları ile mağaza camları ve otobüs duraklarına zarar verdiği ifade edildi. Olaylar sırasında 33 bin 536 liralık hasar oluştuğu kaydedildi.

13 yıla kadar hapis

İddianamede, suç tarihinde çekilen görüntülerden kimlikleri tespit edilen 52 kişinin, “2911 sayılı Yasa’ya muhalefet, kamu malına zarar vermek, görevi yaptırmamak için direnmek” suçlarından 2 yıl 2 aydan 13 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Dava Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.