BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,27
HABER /  SAĞLIK

Maden mağdurlarının tedaviye ihtiyacı var

Psikiyatr Dr. Bekir Ceylan, Soma'daki faciadan yaralı kurtulanların ve yakınlarının post tramvatik stres bozukluğu yaşadığını ve kısa süre içinde tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi.

Abone ol

Balıkesir'de görev yapan Psikiyatr Bekir Ceylan, maden kazasında yakınlarını kaybedenlerin ve maden kazasından yaralı kurtulan işçilerin psikolojik durumlarını değerlendirdi.

Dr. Ceylan, yaşananların çok acı olduğunu söyleyerek, "Maden faciasında kişilerin, işçilerin madenden çıkması, arkadaşlarının ölüsünü görmesi bana göre büyük bir tramvadır. Bu tramvanın etkileri kişiden kişiye göre değişir. Biz buna post tramvatik stres bozukluğu diyoruz. Kaza sonu kişide ruhi durum bozukluğu oluşur. Bunlar kısa zamanda, yani bir haftada çıkabilir, 6 ay sonra geç tramvatik stres bozukluğu da olabilir. Allah'tan Türkiye'de insanların dayanışması, birbirleri ile konuşması bir tedavidir. Yine de duruma göre ilaç tedavisi, psikolog tedavisi, sosyal terapiler olabilir. Tramvaların tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse o kişilerde kalıcı ruhi bozukluklar olur. Bu durumu biz yaşadığımız depremlerde gördük. O zamanda bölgeye giden psikiyatristler kısa zamanda başarılı tedaviler uyguladılar. O kişilerde ruhsal durum bozukluğu vardı, burada da aynı olay var. Asıl toplu terapi veya grup tedavileri, tedaviler içinde en iyi yol olur" dedi.

Yaralı madencinin ambulansa binerken sarf ettiği 'Çizmelerimi çıkarayım mı' cümlesinin altında dayanışma olduğunu söyleyen Ceylan, "Türk insanının vatanını ne kadar sevdiğini, hırsız olmadığını, bilinç altında da olsa toplumu düşündüğünü, kendisinden sonra gelecek arkadaşını düşündüğünü gösteriyor. Özellikle madenciler, yer altında başka kişi yoktur, birbirleriyle dayanışma içindedir. Ne acıdır ki, arkadaşı yerine kendini feda eden madenciler gördük. Bu davranış, o dayanışmayı gösteriyor" şeklinde konuştu.

Maden kazasında yakınlarını kaybedenlerin psikolojik destek alması gerektiğini ifade eden Ceylan, Balıkesir'de kendisine ulaşacak maden mağdurlarını da ücretsiz tedavi edebileceğini söyledi. Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ailelere terapi uygulanmalı. Çocuklar, genç bayanlar var. Bence psikiyatrilere götürsünler. terapiden kaçmasınlar. Üzüntüden kaynaklı post tramvatik stres bozukluğunun tedavisi muhakkak gerekir."