BIST 10.164
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.392,93
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'ın AB dönem başkanlığı sıkıntılı başladı

AB içinde belirleyici ülkelerden biri olan Almanya’dan gelen haberler Budapeşte'ye yönelik eleştirilerin, dönem başkanlığının başlamasıyla birlikte azalmadığını, aksine dozunun arttığını gösteriyor.

Abone ol

7 Ocak Cuma günü Budapeşte'de yapılacak olan Avrupa Birliği komisyonu ve Macar hükümeti ortak oturumu öncesi, Macar dönem başkanlığının yetkilerinin kısıtlanıp kısıtlanamayacağı konuşuluyor.

Avrupa Birliği içinde belirleyici ağırlığa sahip ülkelerden biri olan Almanya’dan gelen haberler Budapeşte'ye yönelik eleştirilerin, dönem başkanlığının başlamasıyla birlikte azalmadığını, aksine dozunun arttığını gösteriyor.

Dün Almanya hükümeti dışişlerinden sorumlu devlet bakanı Werner Hoyer çok sert bir açıklama yaptı.

Alman bakana göre, "Macaristan'ın AB dönem başkanlığı süresince, AB'ye partner ülkelerle medya konusunda görüşmeler sürdürme yetkisi olmamalı."

Alman bakan, Macaristan'ın Belarusya ya da Ukrayna gibi ülkelere medya ve özgürlükler konusunda yol gösterme durumunda olmadığını söyledi.

Alman siyasetçi "Macaristan bu alanda Avrupa Birliği'ni temsil edemez" dedi.

Macar hükümeti ise, Perşembe günü parlamentoda Belçika başbakanından Avrupa Birliği sancağını devralıp fiilen de dönem başkanlığına başlamasına saatler kala, diplomatik atağa kalktı. Yüz yetmiş sayfalık Medya yasasının İngilizce çevirisi bugün Avrupa başkentlerine gönderildi.

Perşembe ve Cuma günleri de Budapeşte'ye gelecek olan Avrupa Birliği ülkeleri temsilcilerine yasanın izah edileceği söyleniyor.

Öte yandan Macar hükümeti tarafından basına yapılan açıklamalarda özellikle Almanya'nın sert tavrının arkasında, bazı ekonomik konular yattığı ima ediliyor.

Buna göre Alman hükümeti Macaristan'daki uluslar arası şirketlere karşı geçen yılın sonunda çıkarılan özel kriz vergisine olan tepkisini, farklı alanlarda da Macar hükümetine baskı yaparak hissettiriyor.

Macar hükümeti geçtiğimiz yılın sonunda, ekonomik krizi nedeniyle Macaristan'da faaliyet gösteren ve çoğunluğu Alman olan 13 dev yabancı finans ve sanayi şirketi için özel kriz vergileri çıkartmıştı.

Macar hükümeti o zaman çok eleştirilen bu özel vergilerle cari açığını kapatmıştı.