BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'da yeni anayasa taslağı

İktidar partisi tarafından hazırlanan ve muhalefetin hazırlık aşamalarına katılmadığı anayasa için halk oylaması yapılmayacak.

Abone ol

Macaristan'da yeni anayasa taslağı açıklandı. Muhalefetin hazırlık aşamalarına katılmadığı anayasa için halk oylaması yapılmayacak.

Anayasa taslağının açıklanmasıyla Macaristan'da aylardır merakla beklenen anayasa değişikliği üzerine nihayet somut olarak olarak konuşma imkânı doğdu.

İktidar partisi tarafından, 1990'da gerçekleşen rejim değişikliğinin kapanış parantezi olarak gösterilen yeni anayasa taslağı, her bakımdan tarihsel değerlere, Macar ulusal kültürüne ve Hıristiyanlığa net göndermeler yapan bir anayasa görünümünde.

Yeni Macar anayasası, Macar Ulusal Marşı'nın ilk mısrası olan, "Tanrı Macar'ı Kutsasın" cümlesiyle başlayacak ve ikinci cümlede de bin yıllık Macar krallığına atıf yapılacak.

Üzerinde henüz mutabakata varılamayan, ama tartışılan bir başka değişiklik de ülkenin adıyla ilgili.

Yeni anayasa şu an resmen Macar Cumhuriyeti olan ülkenin adını "Macaristan" olarak değiştiriyor.

Anayasa Macarcanın "korunmasını", ülkede var olan diğer azınlık dillerine ise "saygı gösterilmesini" hedefliyor.

Ülke dışında yaşayan Macarları ve onların haklarını özel olarak vurgulayan yeni anayasanın bir başka önemli temel taşı da aile ve çocuk kavramını öne çıkarması.

Anayasa taslağı içerdiği net muhafazakâr çerçeve nedeniyle muhalefet partileri tarafından şiddetle eleştirilse de yürürlüğe gireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Taslak halk oylamasına sunulmayacak ve parlamentoda üçte iki çoğunluğa sahip iktidar partisi tarafından onaylanarak hayata geçirilecek.