BIST 9.805
DOLAR 32,51
EURO 34,96
ALTIN 2.430,25
HABER /  DÜNYA

Lozan zafer mi hezimet mi ?

Cumhuriyet tarihinin en çok tartışılan konularının başında gelen Lozan Anlaşması, Gazeteci-Yazar Taha Akyol tarafından belgeselleştirildi. O...

Abone ol

Cumhuriyet tarihinin en çok tartışılan konularının başında gelen Lozan Anlaşması, Gazeteci-Yazar Taha Akyol tarafından belgeselleştirildi. On bölümden oluşan “Bilinmeyen Lozan & 90. Yıldönümünde Öncesiyle Sonrasıyla Lozan Anlaşması” adlı belgesel, bu akşam ilk bölümüyle ekranda olacak.
Lozan Anlaşması, 90. yıl dönümünde, usta gazeteci ve yazar Taha Akyol imzalı 10 bölümlük bir belgeselle ele alındı. Yapım; anlaşmanın imzalanışı öncesinde ve sonrasında yaşananları incelerken, -Lozan’ın Misak-ı Milli’den ödünler verilerek imzalanan bir anlaşma ve batılı güçler karşısında masa başında alınan bir yenilgi mi yoksa mazlum milletlere esin kaynağı olan bir zafer, çok uluslu bir imparatorluğun küllerinden doğan genç bir ulus devletin inşası mı- olduğunun yanıtını arıyor.

BÜYÜK ARAŞTIRMA VE GERÇEK MEKANLARDA ÇEKİM
Zafer Toprak, Cemil Koçak, İhsan Şerif Kaymaz, Sevtap Demirci, Mehmet Coral gibi tarihçi ve araştırmacıların analizlerinin yanı sıra Özden Toker ve İsmet İnönü’nün tanıklıklarının yer aldığı belgesel için için Reuters, Bibliothèque Nationale Suisse, British Pathe, French Pathe, Neue Zürcher Zeitung, Musée historique de Lausanne, The National Archives, İsviçre Sinematek, İsviçre Kızılhaçı, Gazette de Lausanne, Archives Cantonales Vaudoises, L’Hebdo, L’illustré, TV89, TRT, Kalan Müzik, Milliyet gazetesi ve İnönü Vakfı’nın arşivlerinden yararlanılmış.

İLK BÖLÜM BU AKŞAM
Gerçek mekanların kullanıldığı belgesel, 50’şer dakikalık 10 bölümden oluşuyor. İlk bölüm ise bu akşam saat 21.45’te CNN TÜRK ekranlarında olacak. Taha Akyol, belgesel için, “Tabii ki eksiklerimiz, kusurlarımız da olmuştur ama şunu içtenlikle söyleyebilirim, objektifliğe ve mümkün olanın en iyisini yapmaya çok gayret ettik” diyor.
(İHA)