BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL

Londra saldırısı: Hükümet güvenlik güçlerini savundu

Önceki gün Londra'da bir askerin ölümüne neden olan bıçaklı, satırlı saldırının ardından yöneltilen eleştirilere karşı hükümet, güvenlik güçlerini savundu.

Abone ol

Önceki gün Londra'da bir askerin ölümüne neden olan bıçaklı, satırlı saldırının ardından, yöneltilen eleştirilere karşı hükümet güvenlik güçlerini savundu.

Asker Lee Rigby'nin ölümünden sorumlu tutulan iki kişinin daha önce polis tarafından biliniyor olması, bu saldırı önlenebilir miydi sorusunu gündeme getirdi.

Sorunun yanıtı parlamentoda oluşturulacak bir komisyon tarafından aranacak.

25 yaşındaki asker, Çarşamba günü 14:20 sularında Londra'nın güneyindeki Woolwich semtindeki kışla yakınlarında bıçaklı ve satırlı saldırıya uğrayarak öldürülmüştü.

Nijerya kökenli İngiliz vatandaşı zanlılar Michael Adebolajo ve Michael Adebowale, saldırıya 'İngiliz askerlerin her yerde Müslümanları öldürmesi'ni gerekçe göstermişti.

Saldırıdan sonra olay yerinde bekleyen iki saldırgan, polisin açtığı ateş sonucu yaralanmış ve hastanede gözetim altına alınmıştı.

'Herkesi kontrol altında tutmak zor'

Toplumlararası ilişkilerden sorumlu bakan Eric Pickles, parlamento soruşturmasına ilişkin olarak, her an herkesi kontrol etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Pickles, "Milletvekilleri ve lordlar güvenlik güçlerinin elindeki bilgilere ilişkin geniş kapsamlı bir soruşturma yapacak; fakat uzmanlar özgür bir toplumda herkesi kontrol altında tutmanın ne kadar zor olduğundan söz ediyor" dedi.

Dış istihbarat örgütü MI6'nın anti-terör şubesi eski başkanı Richard Barrett, BBC'ye yaptığı açıklamada, iç istihbarat örgütü MI5 zanlıları sekiz yıldır tanıyor olsa da Woolwich'te görülen türden saldırıların önceden saptanmasının zor olduğunu söyledi.

BBC, 28 yaşındaki Adebolajo'nun 2007'de İslamcı bir gösteriye katıldığını gösteren video kayıtlarını buldu. Gösteriyi organize eden ve El Muhacirin adlı örgüt şimdi yasak. O dönem başkan olan Anjem Choudary Adebolajo'nun 2010'da örgütten ayrıldığını ve kendi yoluna gittiğini açıkladı.

Olayı duyunca şok olduğunu ifade eden Choudary, "Sokakta öldürülen bir kişi, İngiliz ve Amerikan dış politikası sonucu ölen yüzler, binler ve milyonlarla aynı değildir" diye ekledi.

'Radikalizme karşı dayanışma'

Zanlıların olay yerine gelen polis araçlarına doğru koştuğu ve etkisiz hale getirmek için polisin sekiz el ateş ettiği bildiriliyor.

Ayrı hastanelere kaldırılan ve polis gözetimi altına alınan saldırganların hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

Zanlıların evleri önünde polisin nöbet tuttuğu ve dün gece gözaltına alınan bir kadın ve erkeğin olayla ilgili sorgulandığı belirtildi.

Ahmedilik (Kadıyanilik) cemaatine mensup binlerce Müslümanın, öldürülen asker ve ailesi için dua etmek ve "radikalizme karşı dayanışma duygularını ifade etmek" üzere Londra'da toplanması bekleniyor.