BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Londra saldırılarında ölenler 10. yıldönümünde anılıyor

7 Temmuz 2005'te kentin en kalabalık toplu taşıma araçları olan metroda üç, iki katlı kırmızı belediye otobüsünde ise bir bomba patlamış, toplam 52 kişi hayatını kaybetmiş,700 kişi yaralanmıştı.Saldırıların yıldönümünde pek çok noktada anma törenleri var.

Abone ol

Saldırganlar Londra'ya Luton'dan gelmişti.

İngiltere 10 yıl önce bugün Londra'da gerçekleşen intihar saldırılarının yıldönümünde, hayatını kaybedenleri anıyor.

7 Temmuz 2005'te Londra'da El Kaide ile bağlantılı militanlar sabah saatlerinde üç bombayı şehrin otobüslerle beraber tüm toplu taşımasını sırtlayan metroda patlatmış, toplam 39 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaklaşık bir saat sonra ise dördüncü bir bomba Tavistcok Meydanı'nda Londra'nın ünlü kırmızı renkli çift katlı otobüslerinden birinde patlayarak 13 kişiyi daha öldürmüştü.

Birleşik Krallık topraklarında gerçekleşen tarihin en kanlı saldırısında 700 kişi de yaralanmıştı.

Saldırılar El Kaide ile bağlantılı olan 30 yaşındaki Muhammed Sıdık Han, 22 yaşındaki Şehzad Tanver, 18 yaşındaki Hasib Hüseyin ve 19 yaşındaki Germain Lindsay tarafından gerçekleştirilmişti.

Başbakan David Cameron, Twitter hesabından "Londra 7/7 saldırıları üzerinden 10 yıl geçti, tehdit gerçek olduğu kadar ölümcül şekilde devam ediyor, ama terörizm karşısında asla sinmeyeceğiz" diye yazdı.

Cameron ve Londra belediye başkanı Boris Johnson diğer yetkililerle beraber Hyde Park'ta saldırı için dikilen anıta çiçek bıraktı.

Resmi olmayan törenler de şehrin farklı noktalarında yapılıyor.

Saldırının ardından metro tünellerinden çıkmaya çalışan insanlar.

Saldırılardan kurtulanlar Edgware Road durağında çelenkler bırakırken, polis ve itfaiye görevlileri Hyde Park'ta bulunan anıta çiçek bıraktı.

Ayrıca Londralılar, sabah işe giderken bir durak erken inerek hep beraber gidecekleri yöne yürüme çağrısı yapıyor.

Öğleden sonra da Cambridge Dükü Prens William, Hyde Park'ta kurbanların aileleri, saldırıdan kurtulanlar ve on yıl önce bugün görev yapan itfaiye ve ambulans görevlilerinin katılacağı anma törenine iştirak edecek.

Türkiye saatiyle 1330'da, Londra'nın toplu ulaşım ağında saldırının kurbanlarını anmak için bir dakikalık sessiz saygı duruşu gerçekleştirilecek.

Ayrıca TSİ ile 13'te toplam 52 kurban için St Paul Katedrali'nde ulusal tören düzenlenecek.

Katedraldeki sessiz törenin ardından, kubbesinden çiçek yapraklı serpilecek.