BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.443,22
HABER /  GÜNCEL

Londra metrosunda grev ulaşımı durdurdu

Yaklaşık 20 bin metro çalışanı, bazı hatlarda 24 saat seferlerin başlayacak olmasıyla oluşacak iş yükü ve son zamanlarda yapılan kesintiler hakkında işverenle uzlaşamadıkları için 24 saatlik greve gitti. Metro 13 yıl sonra ilk kez tamamen kapandı.

Abone ol

İngiltere'nin başkenti Londra'da toplu ulaşımın kalbi metro, 24 saatlik grevle durdu.

Dört çalışan örgütü Eylül ayında bazı hatlarda başlayacak olan 24 saatlik metro seferleri ve buna bağlı ücret artışları ve çalışma koşulları nedeniyle yaşanan anlaşmazlığın ardından dün akşam yerel saatle 18.30'dan itibaren seferleri durdurdu. 20 bin kadar çalışanın greve gittiği sanılıyor.

Grev 2002 yılından bu yana tüm metro hatlarının durmasına neden olan ilk grev.

Londra'da işten eve gitmek isteyenler dün akşam erken saatlerden itibaren yollara döküldü. Grevin başlamaısyla ek otobüs seferleri konurken, insanlar sabah işe gelmek için evlerinden erken çıktı.

Halka mümkünse yürümeleri ve bisiklet kullanmaları çağrısı yapıldı.

London Underground (LU) metro şirketi ile Demiryolu, Denizcilik ve Ulaşım Sendikası (RMT), Ücretli Ulaşım Çalışanları Birliği (TSSA), tren makinistleri sendikası ASLEF ve Unite arasındaki görüşmelerde Pazartesi akşamı şirketin yaptığı yüzde 2'lik zam ve haftasonu 24 saatlik metro seferlerinde çalışacak olan personele yönelik bir seferlik 2000 poundluk bonus reddedilerek greve gidildi.

LU teklifin son teklif olduğunu söylemişti.

RMT bir makinistin ortalama maaşının yıllık 50 bin strelin olduğunu söylüyor.

Sendikalar ve işveren ne diyor?

  • RMT sendikası 2000 sterlinlik bonusun toplam 20 bin çalışandan sadece binine verileceğini ve bunun bir "böl yönet taktiği" olduğunu söylüyor.
  • Sendikalar gece mesaisine kalacak olan çalışanların sağlıkları etkileneceği ve sosyal yaşamdan uzaklaşacakları için daha iyi ücret almaları gerektiğini söylüyor.
  • LU ise gece seferleri için 137 yeni makinist alınacağını ve şu anda varolan çalışanların hali hazırda çalıştıkları dönemde sadece bir iki kez fazla mesaiye kalmaları gerekeceğini söylüyor.
  • Sendikalardan TSSA gece seferlerine karşı olmadıklarını tek istediklerinin ise hem çalışanlar için hem de yolcular için güvenli seferler olduğunu söylüyor. Sendika ayrıca önerilen bonusun emekliliğe bir katkısının olmayacağını söylüyor.
  • Sendika istasyonlardaki bilet gişelerinin kapanarak çalışanların bir kısmının işten atılması sorununa da çözüm bulunmadığını ekliyor.
  • RMT grevin hükümet ve Londra belediyesi tarafından yapılan 4.2 milyar strelinlik kesintinin etkilerine karşı olduğunu söylüyor.
  • RMT önerilen düzenlemelerle Güney Kensington örneğini vererek, bu hatta müşteri hizmetleri asistanlarının vardiyalarının 27 haftada bir tam bir haftasonu tatili yapmaya izin vereceğini söylüyor.
  • Sendikalar LU'nun istihdamı azaltma planlarıyla metroda çalışan sayısının azaldığını bunun da hali hazırda çalışanlara saldırı oranının yüzde 44 olduğu metroda, hem yolcular hem çalışanlar açısından güvensiz bir ortam yarattığını söylüyor.
  • Sendikalar kesintilerle bazı istasyonların tamamen personelsiz kaldığını belirtiyor.