BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,55
ALTIN 2.379,56
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Liseye kayıt için okul önünde bekleyecekler

Resmi okullarda nereye yerleşeceğini bilemeyen özellikle yüksek puanlı öğrenciler aynı anda birkaç okula birden ön kayıt yaptırdı

Abone ol

Taban puanını 750 olarak açıklayan okulların listesinde 796 puan alan öğrenciler bile var. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı Cem Gülan, “Taban puanını 750 açıklayan okullar, ikinci ön kayıt dönemi taban puanını 790 açıklayabilir” dedi. Gülan, özel okullarda kayıtların, üçüncü ön kayıt döneminin başladığı 25 Ağustos’tan sonra netleşeceğini söyledi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında tercih dönemi, resmi okullar için yarın akşam sona erecek. Yerleştirme sonuçları 22 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanacak. Sınava giren ve tercih yapacak öğrenci sayısı arttığı için üst puan diliminde çok fazla öğrenci oluştu. Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi yüksek puanlı resmi okullara yerleşmeyi garanti edemeyen öğrenciler özel okullara akın etti. Bu nedenle özel okulların ilk ön kayıtlarının alındığı 4 ve 5 Ağustos’ta, liselerin kontenjanlarından ve açıklanan taban puanlardan çok daha fazla sayıda öğrenci başvuru yaptı. Taban puanı 750 olarak açıklanan okullara, 790 ve üzerinde puanı olan öğrenciler de ön kayıt yaptırdı. Ayrıca, bazı okulların ön kayıt listelerinde bulunan ilk 50 öğrencinin hemen hemen aynı olduğu da dikkat çekti. Gülan, “Taban puanlar ikinci ön kayıtta yükselebilir. Bunun nedeni her öğrencinin puanını liste halinde görmemiz gerekirdi, maalesef onu bize vermediler. Elimizde olsaydı o zaman taban puanları bilir ve 750 yerine 780 olarak açıklanabilirdi” diye konuştu. Gülan ayrıca velileri uyararak, “Şu anda listelerdeki puanlar ön kayıt sonunda oluşan puanlar. Açıklanan taban puanlar 750’den başlıyor. Bugün itibariyle bu kadar yüksek puanla kapatamaz okullar. İlk ön kayıt taban puanını 750 diyen okul, perşembeden sonra ikinci ön kayıt taban puanını 790 olarak açıklayabilir. Perşembe günü saat 15.00’ten sonra epey yoğun olacak. Velilerin fazla şans gördükleri okulların önüne gidip saat 15.00’ten sonra beklemesi gerekiyor” diye konuştu. Özel okullara ilk ön kayıtlar 5 Ağustos Salı günü saat 17.00’de sona erdi. 17.00’ye kadar ön kayıt yaptıramayan az sayıda öğrencinin başvuruları da alındı. Ardından okullar, listelerini oluşturdu ve gece yarısına kadar internet sitelerinde yayınladı veya okul kapılarına astı.

İKİNCİ ÖN KAYITLAR 25-26 AĞUSTOS’TA

Özel okullara dün başlayan ilk kesin kayıt dönemi bu akşam sona erecek. Okullar saat 15.00’ten itibaren asil listede olup kayıt yaptırmayan öğrencilerden dolayı oluşacak boş kontenjanlara yedek listedeki öğrencilerden kayıt alacak. İkinci ön kayıtlar 18-19 Ağustos’ta, kesin kayıtlar 20-21 Ağustos’ta alınacak. Özel okullar için üçüncü ön kayıtlar 25-26 Ağustos’ta, kesin kayıtlar ise 27-28 Ağustos’ta yapılacak. Son kayıt dönemi de 1 Eyül’den itibaren Özel Okullar Kayıt Komisyonu tarafından alınacak karara göre uygulanacak.