BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Lise tercihlerinde 25+1 dönemi

TEOG 2014'e girip lise tercihi yapacaklar bu habere dikkat! Lise tercih sisteminde değişiklikler var.

Abone ol

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan merkezi sınavların sonuçları ile liselere giriş tercih taslağının ayrıntıları belli olmaya başladı.

Tercih dönemine kadar taslak herhangi bir değişikliğe uğramazsa büyük ihtimalle öğrencilere 25+1 tercih hakkı verilecek. Öğretmen atamalarında olduğu gibi bir tercih takvimi izlenecek. Buna göre, adaylar puanlarının yettiği ve okumak istediği 25 Anadolu lisesini tercih listesine yazacaklar. 26’ncı tercihleri ise ‘Ben bir yere yerleşemedim, siz istediğiniz yere yerleştirin’ seçeneği olacak. Yani 26’ncı tercihe herhangi bir okul adı yazılmayacak.

Öğrenci ilk 25 tercihine yerleşemezse, Bakanlık 26’ncı tercihe göre, öğrencinin evine yakın ya da uzaklığına bakmadan, öğrencinin puanına göre en uygun okulu seçerek yerleştirecek. Öğrenci hiçbir Anadolu lisesine yerleşemezse alternatifi meslek lisesi, imam hatip lisesi, sağlık lisesi, kız meslek lisesi, ticaret lisesi, endüstri meslek lisesi ve çok programlı liseler olacak. Öğrenci bunlara da gitmezse, zorunlu eğitim kapsamında olduğu için Bakanlık tarafından açık liseye kaydı alınacak. Öğrencilerden özel okullara gitmek isteyenler de 25 tercihi arasında gitmek istediği okulun adını yazabilecek. Liselere giriş tercih taslağını değerlendiren eğitim uzmanları ise bu haliyle uygulanırsa tartışmalara neden olacağını belirterek, öğrencilerin birçoğunun örgün eğitimden uzaklaşacağı endişesini dile getirdi.