BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Libyalı isyancılardan ateşkes önerisine ret

İsyancıların oluşturdukları Geçici Ulusal Konsey'in sözcüsü Abdül Hafız Goga Bingazi'de yaptığı açıklamada, Libya'da artık askeri bir çıkmazın söz konusu olmadığını, NATO'nun hava saldırılarının durumlarını düzelttiğini söyledi.

Abone ol

Libya'da isyancılar Albay Muammer Kaddafi yönetiminin ateşkes önerisini reddetti.

İsyancılar son gelişmelerin lehlerine olduğunu söylüyor

İsyancıların oluşturdukları Geçici Ulusal Konsey'in sözcüsü Abdül Hafız Goga Bingazi'de yaptığı açıklamada, Libya'da artık askeri bir çıkmazın söz konusu olmadığını söyledi.

Sözcü, NATO'nun hükümet güçlerine karşı artan hava saldırılarının isyancıların durumunu düzelttiğini belirtti.

İngiltere, Fransa ve İtalya daha önce, isyancılara yardımcı olması amacıyla Libya'ya askeri danışmanlar göndereceklerini açıklamışlardı.

Abdül Hafız Goga bu danışmanların hiçbirinin henüz Libya'ya ulaşmadığını açıkladı.

Fransa'dan yapılan açıklamada, danışmanların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararının verdiği yetki çerçevesinde sivillerin korunması için çalışacakları belirtildi.

Konsey, demokratik değişim talepleriyle başlayan eylemler karşısında ordunun saldırısına uğrayan sivillerin korunması için çıkardığı bu karar ile işgal hariç gerekli tüm önlemlerin alınmasını istemiş, silah ticaretini yasaklamış ve bir uçuşa yasak bölge oluşturmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri ise son olarak 25 milyon dolar tutarındaki bir paketin Libyalı isyancılara yönelik "ölümcül olmayan yardımlar" için kullanılacağını duyurmuştu.

Yönetimin üst düzey yetkililerinden Joseph Macmanus, Geçici Ulusal Konsey denetimindeki güçlere taşıt, telsiz, tıbbi malzeme ve araç gereçle, savaşçılar için yiyecek istihkakı sağlayacaklarını bu şekilde sivillerin korunmasına destek olacaklarını söylemişti.

Dört gazetecinin öldüğü saldırının ayrıntıları netleşiyor

Öte yandan Misrata kentinde aralarında Oscar ödülüne de aday gösterilmiş bir film yapımcısının ölümüne yol açan saldırının ayrıntıları da netleşmeyi başladı.

Hetherington, ABD ve İngiltere vatandaşıydı

Saldırıdan sağ kurtulan bir kişi BBC'ye yaptığı açıklamada, çatışmaların durduğu bir sırada ön cepheden geri çekilmek isteyen ve aralarında Tim Hetherington'ın da olduğu bir grup gazetecinin bulunduğu noktaya, bir havan topu isabet ettiğini söyledi.

Saldırıda Tim Hetherington'la birlikte üç Batılı gazeteci daha ölmüştü.

Tim Hetherington'nın iki dalda Oscara aday gösterilen, Restrepo adlı belgeselinde Afgan Savaşı anlatılıyordu.

Afganistan'daki Amerikan askerleri üzerine çalışmaları ile 2007 Dünya Basın Fotoğrafları ödülünü alan 41 yaşındaki Hetherington, ABD'de Vanity Fair dergisi için çalışıyordu.

Tim Hetherington, Amerikan ve İngiliz vatandaşıydı.

Bu arada Misrata kentindeki doktorlar, dün çoğu havan topu ve keskin nişancı ateşi sonucu yaralanan sivillerden oluşan 100'den fazla kişiyi tedavi ettiklerini söylüyor.

İsyancılar ise Kaddafi güçleri karşısında kentin girişindeki Trablus Caddesi'nin yarısını ele geçirdiklerini açıkladı.

Ancak bu iddia henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

BM: Askeri korumaya ihtiyaç yok

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatorü Valerie Amos, Libya'da askeri operasyonlar ile insani yardım faaliyetleri arasındaki farkın giderek azaldığı uyarısında bulundu.

Valerie Amos, Birleşmiş Milletler'in, Libya'ya yardım göndermesi zor olsa da bu görevi askeri koruma olmadan da yerine getirebileceğini söyledi.

Amos'un açıklaması Avrupa Birliği'nin, insani yardım taşıyan konvoyları korumak için Libya'ya asker göndermeyi önermesini izliyor.

Valerie Amos ise bu gibi hareketlerin yardım kurulu çalışanlarının hayatlarını ve gönderilen yardımları riske atacağını belirtti.