BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.453,65
HABER /  DÜNYA

Libya'daki Türklerin yardım çığlığı!

Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkesini terk ettiğine dair yayımlanan haberleri yalanlayarak, Libya'da olduğunu söyledi.

Abone ol

Libya'da iç savaşın ortasında mahsur kalan Türklerin yakınlarına cep telefonu aracılığıyla gönderdikleri mesajlar, yaşadıkları korkunun boyutunu gözler önüne serdi.

Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye yönelik başlatılan isyan hareketi büyüyor. İç savaşın yaşandığı ülkede binlerce Türk mahsur kaldı. Mahsur kalan Türkler Libya'da cep telefonlarından Türkiye'deki yakınlarına kısa mesaj çekerek yardım istiyor. Gönderilen mesajlardan bazıları şöyle: 'Burası Bingazi, 3 bin insan Allah'a emanet çok yazık!', 'Sizden yardım bekliyoruz acele arayın', 'Burası Bingazi ara beni burada her şey var ne olur!', 'Hadi abim ara be!'



Libya'da günlerdir süren eylemler her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Türkiye risk altındaki vatandaşların yurda dönmesi için bölgeye birbiri ardına gemiler gönderiyor. Libya'da Türklerin en zor durumda olduğu Bingazi'de ise hava ulaşımı durdu, 4 bin Türk yiyecek ve içecek sıkıntısıyla karşı karşıya.

Başkent Trablus'ta ise Muammer Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçleri tarafından öldürülen protestoculara ait çok sayıda cesedin sokaklarda bırakıldığı bildirilirken, Libya'nın Mısır sınırının da silahlı göstericilerin kontrolüne geçtiği belirtildi. İsyancıların sınır bölgesinde ambulanslar dahil her yere ateş açtıkları bildiriliyor.

İşte Libya'da dakika dakika yaşananlar...

YAKINLARINIZDAN HABER ALMAK İÇİN... TIKLAYINIZ...

TÜRKLER LİBYA'DAN BÖYLE KAÇTI... TIKLAYINIZ...

16:23 - Kaddafi açıklama yapabilir

Kaddafi'nin birazdan açıklama yapması bekleniyor. El Arabiya, Kaddafi'nin konuşmasında kısa sürede reform sözü vereceğini iddia etti.

Kaddafi'nin yetkilerinin bir kısmını bölgesel yönetime devredecek.

16:11- Limanlar kapatıldı

Libya'daki olayların kontrolden çıkması sebebi ile Bİngazi ve Trablus limanları kapatıldı.


16.00- Libya'daki Türkleri ger getirmek amacıyla yola çıkan feribotların varmasına saatler kala Libya'nın limanlarını kapattığı bildirildi.

14.37-Libya'nın doğusundaki El Bayda kentinde de uçak ve tankların saldırısında dün gece 26 kişinin öldüğü bildirildi.

Lanet olası Albay!
Dünya basını Libya lideri Kaddafi'yi ağır sözlerle eleştirdi
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

El Bayda'da yaşayan Maray el Mahri, Reuters'ı arayarak, ölenler arasında erkek kardeşinin de bulunduğunu söyledi.                                                  

Libyalıların arktık "kendi gölgelerinden korktuğunu" ifade eden Mahri, "Bu, hiçbir insanın anlayamayacağı bir şey. Bizi uçaklarla bombalıyorlar, tanklarla öldürüyorlar" dedi.

Kaddafi'ye bağlı birlikleri kenttin sokaklarında gelişi güzel cinayet işlemekle suçlayan Mahri, "Sadece sokakta yürüdüğünüz için bile sizi vuruyorlar" diye konuştu.

Mahri, "Yapabileceğimiz tek şey pes etmemek, geri dönmemek. Şöyle ya da böyle zaten öleceğiz. Bizim yaşayıp yaşamadığımıza önem vermedikleri ortada. Bu bir soykırım" ifadelerini de kullandı.

Türkler esir kampında!
Bingazi'deki 4 bin Türk günlerdir aç susuz bir hangarda böyle yaşam mücadelesi veriyor
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin verilmemesi nedeniyle haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulama olanağı bulunamıyor ve Libya'dan haberler, tanıkların ya da muhaliflerin telefonla yaptıkları açıklamalar ya da sosyal paylaşım sitelerinden alınabiliyor.

13:28 - Libya, Mısır uçaklarının inişine izin verdi

Libya'nın Mısırlı işçilerin tahliyesi için iki Mısır askeri uçağının ülkeye inmesine izin verdiği bildirildi. MENA'nın haberine göre Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Libya'daki Mısırlıların nakliyesi için askeri uçakların yanı sıra Mısır Havayollarına ait uçaklarla gün içinde 4 sefer yapılacağını belirtti. Ebul Geyt, Libya'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarından büyükelçilikle temasa geçmelerini istedi. Mısır uçaklarının hangi havaalanına ne zaman ineceği ise açıklanmadı. Mısır Dışişleri Bakanlığından daha önce yapılan bir açıklamada Bingazi havaalanının çatışmalarda tahrip olduğu bildirilmişti.

13:19 - Trablus sokakları cesetlerle dolu

Libya'nın başkenti Trablus'ta, sokaklarda güvenlik güçleri tarafından öldürülen göstericilere ait çok sayıda ceset bulunduğu bildiriliyor. AP ajansının duyurduğuna göre, Trablus'tan Dubai'ye geçen muhalif Libya Selamet Cephesi'nden Muhammed Ali, güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölen göstericilerin sokaklarda kan kaybından ölüme terk edildiğini ve Muammer Kaddafi güçlerinin ambulanslara bile ateş açtığını söyledi.

13:03 - Erdoğan: Libya yönetimi halkın taleplerine kulak vermelidir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis'teki grup

toplantısında Libya lideri Muammer Kaddafi'ye seslenerek, ''Halkın taleplerine kulak vermelisin.'' dedi.

12:49 - Topbaş: Gemilerin Libya'ya akşam saatlerinde ulaşmasını bekliyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Deniz Otobüsleri (İ DO) tarafından mahsur kalan Türklerin alınması için Libya'ya gönderilen 2 feribotun akşam 18.00 sıralarında bölgeye ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Çekmeköy ve Taşdelen'de yapımı devam eden kavşak inşaat alanında incelemelerde bulunan Kadir Topbaş, basın mensuplarının İDO'nun Libya'ya gönderdiği gemilerin durumu hakkındaki sorularını yanıtladı. Gemilerin akşamüzeri bölgeye ulaşmasını beklediklerini ifade eden Topbaş, "Başbakanımızın talimatıyla İDO'dan Osma

ngazi ve Orhangazi feribotlarımızı yola çıkardık. Şuanda iki gemi beraberce Rodos açıklarında devam ediyorlar. Bu akşam 5 veya 6 gibi ulaşacaklar bölgeye. Bu feribotlarda tıbbi ilaçlar kumanya ve gıda malzemeleri ile birlikte birer tane ambulans doktorlar ve sağlık ekipleri var. Türkiye Kızılayı'nın verdiği battaniye ve lojistik malzemelerle birlikte yoldalar. Bu akşam saatlerinde orada olacaklar. Feribota ulaşabilenler aktarılacak. Bin 200 yolcu alıyor her biri. 2 bin 400 kişiyi alabilme kapasitesi var. Yakın bir noktaya da indirebilir. Dışişleri Bakanlığı veya Başbakanımızın vereceği talimata göre görevlerini yapıp dönecekler." ifadelerini kullandı.

11:41- Davutoğlu: Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi havadan ve karadan devam edecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da yaşanan iç karışıklık sebebiyle orada bulunan Türk vatandaşların tahliye çalışmalarının havadan ve karadan devam edeceğini açıkladı. Herkesin müsterih olmasını isteyen Davutoğlu, şu ana kadar binin üzerinde vatandaşın Türkiye'ye getirildiğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Davutoğlu, Libya konusunda bir takım kararlar aldıklarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dâhilinde bu kararları uygulamaya koyduklarını söyledi. Vatandaşların can güvenliği ve tahliyelerinin sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bini aşkın vatandaşın tahliye edildiğini belirtti.

10:50- Çatışmalardan dolayı zarar gören Bingazi Havalimanı'na uçaklar iniş yapamıyor.

10:29 - Lübnan'a inmek isteyen Libya jetine izin verilmedi

Libya'dan havalanan ve Lübnan'a inmek için izin isteyen özel bir jete iniş izni verilmediği öne sürüldü.

Lübnan'da yayımlanan Es Safir gazetesinde yer alan habere göre, dün gece yarısı Libya'nın Trablus kentinden havalanarak, Lübnan'a gelmek isteyen özel bir jet, içindekilerin ismi verilmediği için iniş izni alamadı.

10:21 - Türkiye 2 gemi daha gönderiyor                                             

Türk vatandaşlarının tahliyesi için iki feribotu Libya'ya gönderen Türkiye, bugün ''Samsun'' ve yarın ise ''Ankara'' isimli gemiyi yola çıkarmaya hazırlanıyor.

10:19 - İtalya da uçak gönderiyor

İtalya, Bingazi'deki vatandaşlarını bu şehre göndereceği askeri nakliye uçağı ile tahliye etmeyi planlıyor.

09:58 - Mısır, Libya sınırını güçlendiriyor

Mısır'daki geçiş hükümetinin, yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'yla sınırına asker takviyesi yapacağı bildirildi.

Bir askeri kaynak, yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey'in sınır muhafızlarının sayısını artıracağını belirtti. Aynı kaynak, hasta ve yaralıların Mısır'a geçebilmesi için Libya sınırındaki Sellum geçidinin açılacağını da kaydetti. Libya'da güvenlik güçleri, yönetim karşıtı gösteriler yapan protestocuları bastırmak için aşırı şiddet kullanıyor.

09:46 - Kaddafi, Belçika'nın sattığı silahları mı kullanıyor?           

Libya'da göstericilerin üzerine Belçika'nın sattığı mermilerin sıkıldığı iddiası ülkeyi karıştırdı. Belçika'da FN Herstal adlı silah şirketinin 2009 yılında Libya'ya 11,5 Milyon Euro'luk silah ve askeri mühimmat satmış olması tartışmalara neden oldu. Silah satışının politik sorumlusu Valon Bölge Başbakanı Rudy Demotte, eleştirilere katılmadığını ifade ederek Belçika ve Valon bölgesi açısından etik olmayan hiçbir unsurun bulunmadığını kaydetti. Valon Başbakana göre silah satış sözleşmesinde askeri mühimmatın sadece insani konvoyların savunmasında kullanılacağının garantisinin yazılı olduğunu savundu. Demotte "İnsan hakları bağlamında Belçika'nın sattığı silah ve mermiler kayıt altında alınarak teslim edildi, dolayısıyla bu mühimmatların yanlış yerlerde kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebiliriz. Şayet maksat dışı kullanıldığını tespit edersek, bu ülke ile gelecekte yapılacak silah anlaşmalarını engeller'' şeklinde konuştu.

Valon Hükümeti bu çerçevede Libya'daki diplomatlardan bilgi talep etti. Buna karşın Valon İnsan Hakları Dernekleri Birliği, Belçika'nın sadece askere silah satışı yapmadığını, diğer kolluk kuvvetlerine de askeri mühimmat sattıklarını savunuyor. İnsan hakları yetkilileri Belçika'dan temin edilen silahlarla Libya'da göstericilerin üzerine ateş edildiğinden endişeli.

09:57 - Arap Birliği Libya için olağan üstü toplanıyor

Arap Birliği'nin Libya'daki yönetim karşıtı ayaklanmayı ele almak üzere olağanüstü toplanacağı bildirildi. Arap Birliği'nden yapılan açıklamada, delegelerin bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi. Güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı protestoculara karşı aşırı güç kullandığı Libya'da olaylar ülkenin doğusundan başkent Trablus'a da yayılmıştı.

09:34 - Tacikistan vatandaşlarını tahliye edecek

Tacikistan, Libya'daki olayların ardından bu ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti. Tacikistan Dışişleri Bakanlığı Basın Merkezi Başkanı Davlat Nazriyev, Libya'daki Tacik vatandaşlarının tahliye edilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.


LİBYA'DA HANGİ ÜLKEDEN KAÇ VATANDAŞ YAŞIYOR? LİBYA LİDERİ İSYANCILARA NASIL SESLENDİ?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



VENEZUELA'DA DEĞİLİM

Libya devlet televizyonundan kısa bir açıklama yapan Kaddafi, "Venezuela'da değil, Trablus'ta olduğumu kanıtlamak ve şu köpek yabancı televizyon ve medyaların haberlerini yalanlamak için, Yeşil Meydan'da toplanmış gençlerle görüşmeye gideceğim" dedi. Libya devlet televizyonu, Kaddafi'yi, Bab ül-Aziziye'deki evinden elinde bir şemsiye ile çıkıp, bir arabaya binmeye hazırlanırken görüntüledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezüella'ya gitmekte olduğunu" iddia etmişti.

KONSEY TOPLANMA KARARI ALDI

Kaddafi'ye liderlikten çekilme çağrısı yapan Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi, BM Güvenlik Konseyi'ni, Libya'da akan kanı durdurmak için harekete geçmeye davet etti. Dabaşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'e, bir an önce toplanıp Libya'da akan kanı durdurmaları için harekete geçmelerini isteyen bir mektup yazdığını söyledi. ibya'nın BM Daimi Temsilciliğinde görevli Libyalı diplomatlarca desteklenen Dabaşi, ''Bu olanlar Libya halkına karşı savaş ilan etmek demektir, Kaddafi rejimi Libya halkına karşı soykırım yapmaya başlamıştır'' diye konuştu.Uluslararası topluma da çağrıda bulunan Dabaşi, komşu Tunus ve Mısır'dan, Bingazi'ye tıbbı malzemelerin gelmesi için güvenli geçiş yolu sağlanması, Kaddafi'nin de Libya'dan kaçmaya kalkışması durumunda hiçbir ülkenin kapılarını ona açmaması gerektiğini vurguladı. Dabaşi'nin Associated Press'e de ''Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısından, Kaddafi'nin hem şimdi, hem de 42 yıldır Libya halkına karşı işlediği suçlarla ilgili soruşturma başlatmasını istediklerini'' söylediği öğrenildi.

BM DAİMİ TEMSİLCİSİ

Bu arada, nerede olduğu bilinmeyen Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam'ın El Hayat gazetesi muhabirine telefonda, ''Benden başka Libya'nın BM Daimi Temsilciliğindeki tüm diplomatlar Dabaşi'yi destekliyor'' dediği, kendisinin ise Kaddafi hükümetiyle temasta olduğunu ve onları bu hareketlerine son vermeleri yönünde ikna etmeye çalıştığını söylediği bildirildi.

YILANIN BAŞINI KESİN

Libya'nın BM Daimi Temsilciliği, Dabaşi'nin liderliğinde ayrıca bir yazılı açıklama yaparak, Kaddafi'ye karşı ayaklanan halkın yanında olduklarını ve Kaddafi rejiminin derhal sona ermesi gerektiğini belirterek, Libya ordusunu ''Tiran (despot) Kaddafi'nin devrilmesine yardımcı olmaya'' çağırdı. Yazılı açıklamada, Kaddafi'nin ayaklanmayı bastırmak için Afrikalı paralı askerler kullanması da kınandı ve ''Trablus'ta benzeri görülmemiş bir kıyım beklendiği'' ifade edildi. ''Kaddafi'nin Libya ve Libya halkından ne kadar nefret ettiğinin de açıkça göründüğü'' kaydedilen açıklamada, Libya ordusunun subaylarına ve askerlerine de ''nerede olurlarsa olsunlar ve rütbeleri ne olursa olsun organize olup, Trablus'a gitmeleri ve yılanın başını kesmeleri'' çağrısında bulunuldu. Libya'nın BM Daimi Temsilciliği, BM'den, Libya üzerindeki hava sahasını da uçuşa kapatmasını, böylece rejime silah ve paralı asker gönderilmesinin önlenmesini istediklerini de açıkladı. Öte yandan, Konsey de bir açıklama yaparak, Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dabaşi'nin talebi üzerine, Libya'daki durumu görüşmek üzere bugün TSİ 16.00'da basına kapalı danışma toplantısı yapacağını duyurdu.

LİBYA'DA HANGİ ÜLKEDEN KAÇ KİŞİ YAŞIYOR




KADDAFİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ İÇİN FETVA VERDİ

İslam dünyasının ünlü bilgin ve din adamlarından Yusuf el-Kardavi'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesi için fetva verdiği bildirildi. Mısır Kökenli Katarlı Şeyh Yusuf el-Kardavi, El-Cezire televizyon kanalından Libya ordusuna çağrıda bulunarak, Libya'yı Kaddafi'den kurtarmasını istedi. Orduyu "kendi halkına ateş emri veren" Kaddafi gibi birine itaat etmemeye çağıran El-Kardavi, "Eğer Libya ordusuna mensup bir asker Kaddafi'ye bir kurşun sıkma imkanına sahipse yapsın" dedi. El-Kardavi, ayrıca Libyalı büyükelçileri de Kaddafi rejimiyle köprüleri yıkmaya davet etti. Arap dünyasında geniş bir kitleye hitap eden 85 yaşındaki El-Kardavi, 29 Ocakta Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i istifa etmeye çağırmıştı.

Libya, neden Mısır veya Bahreyn değil?

Libya'yı, Mısır ve Bahreyn gibi ülkelerden ayıran farklar.

Libya'nın kapıları dış dünyaya kapalı. Dıştaki gelişmeler, ülkeyi çok az etkiliyor. AB ve ABD'nin Libya'daki etkinlikleri az. Kaddafi'nin ordusunu halkın üzerine sürerek kaybedebileceği bir dış destek zaten yok gibi. Bahreyn ve Mısır'daki gibi her isteyen gazeteci ülkeye giremiyor. Mısır'daki gibi olayların canlı izlenememesi bu yüzden. Mısır'da Müslüman Kardeşler gibi muhalif bir cemaat vardı. Libya'da muhalif bir cemaat veya bir örgüt yok. Sadece halk var. Mübarek'in aksine Kaddafi orduya çok hâkim. Oğulları sayesinde orduyu istediği gibi yönlendirebiliyor.

"KABUL EDİLEMEZ KAN GÖLÜ" SONA ERMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'daki gelişmelerden dolayı endişe duyduğunu, ''ülkedeki kan gölünün kabul edilemez olduğunu ve bitmesi gerektiğini'' bildirdi. Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı paralı askerlerin ve güvenlik güçlerinin halka ateş açmasını kınayan Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, "Bütün dünya Libya'daki olayları endişe ile izliyor ve ABD, uluslararası toplumla birleşerek Libya'da meydana gelen şiddet olaylarını kesin bir dile kınıyor" dedi. Clinton, Libya hükümetinin Libya halkının evrensel haklarını korumakla yükümlü olduğunu ve "kabul edilemez kan gölüne" bir son vermesi gerektiğini ifade etti.

BM GENEL SEKRETERİ

BM Genel Sekreteri Ban-Ki moon, Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin savaş uçakları ve helikopterlerle halka ateş açması karşısında "utanç" duyduğunu belirterek, Kaddafi'yi bu şiddet olaylarına "hemen" son vermeye çağırdı. Genel Sekreterin sözcüsü Martin Nesirky, yaptığı açıklamada, "Eğer halka ateş açıldığı doğrulanırsa, bu çok ciddi bir uluslararası insan hakları ihlaline girer ve sertçe kınanır" dedi. Ban-Ki moon'un dün 40 dakika Kaddafi ile konuştuğunu bildiren sözcü, "Genel Sekreter, şiddetin artmasından dolayı derin endişelerini dile getirdi, şiddetin hemen son bulmasını ve Kaddafi'nin de göstericilerle diyalog kurmasını istediğinin altını çizdi'' diye konuştu.

KANADA

Kanada Başbakanı Stephen Harper, Kanada'nın batısında yer alan Vancouver kentinde düzenlediği bir basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Libya'da göstericilere ateş açılmasını, "utanç verici ve kabul edilemez" olarak niteledi. Harper, Kaddafi'den halka saldırmaktan "hemen" vazgeçmesini istedi.

LİBYALI DİPLOMAT: LİDERLİĞİ BIRAK

Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi, Kaddafi'ye liderlikten çekilme çağrısında bulundu. Dabaşi, BM'de gazetecilere açıklama yaparken, ''Eğer çekilmezse, halk ondan kurtulmasını bilir'' dedi. Libya'nın BM Daimi Temsilciliğinde çalışan diplomatlar olarak istifa etmediklerini bildiren Dabaşi, bunun nedenini de ''rejime değil, Libya halkına hizmet verdiklerini belirterek açıkladı. Dabaşi, uluslararası topluma da çağrıda bulunarak, Libya'ya uçuş yasağı uygulayarak rejime silah ve ücretli asker gitmesini önlemelerini istedi. Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Libya'da savaş uçaklarının sivillere ateş açtığı yönündeki haberlerden çok endişeli olduğu bildirildi. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, ''Eğer sivillere yönelik bu tür saldırıların yapıldığı teyit edilirse, bu uluslararası insani hukukun ciddi biçimde ihlali anlamına gelir ve Genel Sekreter tarafından da en güçlü şekilde kınanacaktır'' denilmişti.