BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.510,13
HABER /  GÜNCEL

Libya'daki siviller için kaygılar artıyor

Kaddafi yandaşlarının son kaleleri Sirte ve Beni Velid'de şiddetli çatışmalar sürerken Batılı yetkililer, çatışmaların ortasında kalan siviller için kaygı duyduklarını söylüyor.

Abone ol

Uluslararası yetkililer, yaklaşık 200 bin sivilin Sirte ve Beni Velid'deki çatışmaların ortasında kaldığını, durumlarının endişe verici olduğunu söylüyor.

NATO, Albay Muammer Kaddafi'ye sadık savaşçıların meskûn alanlarda üslendiğini, halkın bu şekilde tehlikeye atıldığını kaydetti.

Siviller son bir kaç gündür kendi olanakları ile bölgeden kaçmaya çalışıyor. Çatışmaların biraz durulması için fırsat kollayarak alabildikleri kadar eşya ile yola çıkıyor.

Gerek NATO Sözcüsü Albay Roland Lavoie gerekse Kızılhaç yetkilileri, bölgede içme suyu, gıda ve ilacın hızla azaldığını kaydetti.

Özellikle su sıkıntısının bulaşıcı hastalıkların artmasına yol açtığı haber veriliyor.

Trablus'un 450 km güneydoğusundaki Sirte, Kaddafi'nin memleketi ve en çok destek gördüğü bölgelerin başında geliyor.

Keskin nişancılar direniyor

Geçiş yönetimine bağlı savaşçılar, geçen haftadan bu yana Sirte ile 250 km kadar batısındaki Beni Velid'e saldırılarını yoğunlaştırdı.

Libya'yı asla terketmeyeceğini söyleyen Muammer Kaddafi'nin de, bu iki kentten birinde olabileceği düşünülüyor. Devrik liderin Cezayir'e kaçan kızı Ayşe, bir Suriye kanalına babasının iyi olduğunu, askerlerin safında savaştığını söyledi.

Bir ay önce başkent Trablus'a girerek Kaddafi yönetimine son veren Ulusal Geçiş Konseyi ise Sirte'yi ele geçirmeleri için sadece biraz daha zaman gerektiğini belirtiyor.

Sirte'deki BBC muhabiri Alistair Leithead, tank ve roketatarlar kullanılan şiddetli çatışmaların sürdüğünü, çeşitli noktalarda keskin nişancılar olduğunu kaydediyor.

Leithead'e göre kentte Kaddafi'ye sadık kaç kişinin aktif olarak savaştığını kestirmek bir hayli güç.

Sirte'deki sivilleri korumanın öncelik taşıdığı açıklamalarına rağmen, cephe haline gelen üniversite kampüsü ağır silahların ateşi altında kaldı.

Meydan ve kavşaklar da silahlı grupların karşılıklı ateşine hedef oluyor.

Kent sakinlerinden Saraç el Tuveyş dün Sirte'yi terkederken AFP muhabirine durumlarını "Yiyecek yok, elektrik yok. Sırf ekmek yiyorduk." sözleri ile özetledi.

"10 gündür kentten çıkmaya çalışıyordum, her seferinde ordu kuvvetleri bizi geri gitmeye zorladı. Bugün sabahın erken saatlerinde bir toprak yoldan geçerek kaçmayı başardık" dedi.

Özellikle keskin nişancılar, kentte ilerlemeye çalışan Geçiş Konseyi'ne bağlı kuvvetler için ciddi bir sorun yaratıyor. Tanklar, silahlandırılmış cip ve kamyonetler yüksek binalardan açılan ateşe hedef oluyor.

Konseye bağlı güçler, gemi konteynerleri ya da metal levhalar arkasına gizlenerek ateşten korunmaya çalışıyor.

Konsey'i destekleyen televizyonlar kendi savaşçılarından ölenler olduğunu bildirdi.

Sirte'ye 220 km uzaklıktaki Ras Lanuf'taki hastane çalışanları, kendilerine altı ceset teslim edildiğini, 45 kadar yaralı olduğunu bildirdi.

Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı güçler hafta başından bu yana Sirte limanı ile merkezdeki büyük bir oteli ele geçirdiklerini söylüyor.

Kaddafi'ye en sadık birimler ile çok sayıda paralı askerin bu bölgeye çekildiği; bazılarının ölünceye kadar savaşmaya kararlı oldukları belirtiliyor.