BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.515,22
HABER /  GÜNCEL

Ahlaksız iddia Haşim Kılıç'ı kızdırdı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 'ABD Büyükelçisine bilgi sundu' iddialarını 'onursuzluk sayarım' diyerek reddetti.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ABD eski Büyükelçisi James Jeffrey’yi ziyareti sırasında AK Parti’nin kapatılması davası başta olmak üzere davalarla ilgili bilgi verdiği iddiasını sert bir dille yalanladı. Kılıç söz konusu ziyaretin iade-i ziyaret olduğunu açıkladı.

Ankara’da son günlerde Wikileaks belgelerindeki bazı ifadeler nedeniyle yeni bir tartışma alevlendi. Mengü'nün dile getirdiği bu iddialar Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ı çok kızdırdı. CHP'li Mengü'yü onursuzlukla suçlayan Kılıç, sessizliğini Milliyet yazarı Fikret Bila'ya bozdu.

"ONURSUZLUK SAYARIM"

Bila'ya konuşan Kılıç bu tür iddiaları onursuzluk sayacağını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu iddiaları ahlaksızlık olarak niteliyorum. Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak, bir büyükelçiye ya da herhangi birine bilgi sunmak, rapor vermek, arz etmek gibi kavramlarla ifade edilebilecek bir konumum ve üslubum olamaz. Bunu onursuzluk sayarım. Bu onursuzluk, bu yorumu yapanlara aittir.”

DAVA NETİCELENMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ABD Büyükelçisi’nin, AKP’nin kapatılması davası ile ilgili bilgi verdiği iddialarını da  “Tamamen asılsız bir iddiadır. Ben büyükelçiyi ziyaret ettiğimde kapatma davası neticelenmişti. Bu nedenle konu da olmadı" sözleriyle yanıtladı.

KILIÇ'A YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

Eski CHP Milletvekili Şahin Mengü tarafından kamuoyuna duyurulan belgelerde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, 29 Ocak 2010’da ABD Büyükelçisi James Jeffrey’i ziyaret edip, siyasi parti davaları, askerlerin sivil mahkemede yargılanmaları gibi konularda verdiği kararlar hakkında bilgi aktardığı iddiası yer alıyor. Yine iddialara göre, Kılıç, partilerin kapatılmasına karşı olduğunu ancak DTP’yi anayasaya aykırı birçok fiile imza atması nedeniyle kapatmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına yönelik düzenlemeyi ise demokratik bir düzenleme olmasına rağmen anayasaya aykırı olduğu için iptalden başka seçenek olmadığından iptal ettiklerini söylüyor.

Yazının tamamı için tıklayın