BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.402,43
HABER /  DÜNYA

Libya'daki bombardımana Türkiye katılmayacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu NATO'nun Libya'ya başlatacağı harekatta Türkiye'nin bombardımana katılmayacağını ifade etti.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Eğer gerçekten Libyalı sivilleri tehdit eden bir unsur varsa, tabii ki ona karşı tedbir alınır. Ama böyle bir tehdit unsuru olmaksızın yapılacak bir operasyon, bombardıman söz konusu olmaz" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Uluslararası Libya Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın toplantısı düzenledi.

"BOMBARDIMANA KATILMAYACAĞIZ"

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde, Libya'da yaşananların Türkiye'de oluşturduğu kaygıyı ifade eden Bakan Davutoğlu, BM'nin 1973 kararına bağlı kalacaklarını ve bunun ateşkesin sağlanması, güvenliğin sağlanmasını özellikle hedef alacağının altını çizdi. Libya'ya Türkiye'nin insani yardımlarda bulunmaya devam edeceğini belirten Bakan, NATO'nun başlatacağı harekatta Türkiye'nin sadece insani yardımda bulunup, silah ambargosuna destek vereceğini ve herhangi bir bombardımana katılmayacağını ifade etti.

Davutoğlu, "Libya'daki uluslararası koalisyonun komuta ve kontrolü NATO'da olacak. Paris'teki gibi, onun devamı mahiyetinde değil. Komuta ve kontrol NATO'da olacak. Bunda mesela İsveç gibi NATO ile özel ilişkileri olan, belli bir angajmanı olan ülkeler ya da Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi İstanbul İşbirliği Girişiminin bir parçası olan, NATO ile koordinasyonu olan ülkeler olacak. Dolayısıyla katılım bu çerçevede olacak. Yani onların yapacakları katılım, NATO'nun komutası altında olacak. NATO'dan bağımsız değil. Bu misyonun tümü askeri yetkililer tarafından yürütülecek" diye konuştu.

Libya'da sivilleri tehdit eden bir durum varsa, değerlendirmelerin sivil olarak değil, askeri olarak yapılacağını vurgulayan Davutoğlu, "Biz onun için 1973 sayılı kararın çerçevesinde diyoruz. Eğer gerçekten Libyalı sivilleri tehdit eden bir unsur varsa tabii ki ona karşı tedbir alınır. Ama böyle bir tehdit unsuru olmaksızın yapılacak bir operasyon, bombardıman söz konusu olmaz. Bunun değerlendirmesini yapacak olan bizim de temsilcimizin olduğu askeri birimdir. Ümit ederiz ki 1973 şartlarında bir ateşkes üzerinde anlaşılır ve ümit ederiz ki siviller tehdit edilmez" dedi.

Türkiye ile ABD'nin Libya için ortak plan hazırlayıp hazırlamadığı sorusu üzerine Davutoğlu, "ABD ile sürekli istişare halinde, kanaatlerimizi de yansıtan, bu geçiş sürecinin nasıl yönetilebileceği konusunda bazı çalışmalarımız oldu. Karşılıklı olarak paylaştığımız, diğer taraflarla da ama özellikle ABD ile karşılıklı olarak paylaştığımız şeyler oldu. Özellikle bu geçiş döneminin yürütülmesi açısından, bu çalışmalar devam edecek" diye konuştu.

Libya konferansının "bölgesel anlamda kuşatıcı bir toplantı olduğunu" belirten Davutoğlu, "Biz bu denli bir önemli sorun çerçevesinde, ilgili bölgesel ve uluslararası aktörlerin ortak bir uluslararası çaba içinde olmasına büyük önem veriyoruz. Birincisi, BM Güvenlik Konseyinin 1973 sayılı kararının uygulanması ve bir an önce sivil kayıpları engelleyecek şekilde bir ateşkesin ve BM Güvenlik Konseyi'nin öngördüğü bütün tedbirlerin alınması suretiyle bir ateşkesin sağlanması ve güvenliğin temin edilmesi. İnsani yardımların ulaştırılmasını teminen yapılacak bütün çalışmalara, Türkiye'nin destek vereceğini söyledik. İkinci konu, Libya halkının iradesine ve isteklerine dayalı bir siyasi reformun sağlanması ve bunun barışçıl yolla olması bizim için önemli, bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Üçüncüsü de Libya'daki gelişmelerin, bölgenin genelinde yaşanan değişim sürecine ve bölge istikrarına pozitif katkı yapacak şekilde seyretmesi" dedi.