BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.406,54
HABER /  GÜNCEL

Libya'da yeni hükümet 10 gün içinde kurulacak

Ulusal Geçiş Konseyi liderleri, yeni hükümeti oluşturma çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu.

Abone ol

Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin hükümetine başkanlık eden Mahmud Cibril, ülkede geçici hükümetin 10 gün içinde kurulacağını açıkladı.

Cibril, isyancı kuvvetlerin "hala Libya'yı özgürlüğüne kavuşturma sürecinde olduğunu; cephelerde çatışmaların sürdüğünü", Libya hür olduğunda yeni bir hükümet kurulacağını belirtti.

Muhalif lider, oluşacak yönetimin henüz Kaddafi yandaşlarının denetimindekiler de dahil, Libya'nın tüm bölgelerinden temsilcileri kapsayacağını söyledi.

Cibril ayrıca Libya'nın yeniden petrol üretimine başladığını duyurdu.

Ancak üretimin nerelerde yapıldığı ve miktarı konusunda bilgi vermedi.

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya, isyan öncesinde ihracatının yüzde 85'ini Avrupa'ya satıyordu.

Konsey Başkanı Trablus'ta

Konsey Başkanı Mustafa Abdül Celil de dün, isyancıların kenti ele geçirmesinden sonra ilk kez gittiği Trablus'ta yüzlerce kişinin sevinç gösterileriyle karşılandı.

Uçağı Metiga askeri üssüne inen Abdül Celil, muhalif kuvvetlerin geçen ay kenti ele geçirmesinden bu yana ilk kez başkente gitmiş oldu.

Ulusal Geçiş Konseyi geçtiğimiz haftalarda hükümetin hemen buraya taşınacağını ilan etmiş; ancak daha sonra güvenlik gerekçeleri ile bu karardan dönülmüştü.

Konsey çalışmalarını Bingazi'de sürdürürken, muhalifler arasında oluşan çatlakların bir an evvel giderilmesi umuluyor.

Trablus, Bingazi ve Misrata'daki gruplar arasında görüş ayrılıkları olduğu, Konsey'i tanımayan Misrata'daki muhaliflerin ele geçirilen tankları Konsey temsilcilerine teslim etmediği bildiriliyor.

Fransız haber ajansı AFP, Libya'nın batısında Kaddafi karşıtı iki grup savaşçının çatışmaya girmesi sonucu 12 kişinin öldüğünü, 16 kişinin yaralandığını bildiriyor.

Sirte ve Beni Velid'de çatışmalar

Kaddafi karşıtı güçler, başkent Trablus dahil ülkenin büyük bölümünde denetimi ele geçirmiş durumdalar. Bu güçler şimdi, hala Kaddafi yanlılarının elinde olan Sirte ve Beni Velid'i almaya çalışıyor.

NATO'nun hava desteği verdiği isyancılar, Pazar günü Beni Velid'e saldırılarını yoğunlaştırdı. Ulusal Geçiş Konseyi kent merkezine ulaşmak üzere olduklarını açıkladı.

Mustafa Abdül Celil, Cumartesi günü Beni Velid, Sirte ve Sabha'daki birimlere teslim olmaları için tanınan sürenin dolduğunu söyleyerek taarruza geçilmesi için yeşil ışık yakmıştı.

Bu arada Albay Muammer Kaddafi'nin oğullarından Saadi Kaddafi Nijer'e sığındı.

Muammer Kaddafi'nin ise nerede olduğu bilinmiyor. Kaddafi, Libya'da öleceğini söylemişti.