BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Libya'da Brega'nın kontrolü için yoğun çatışma

Libya'nın kilit önemdeki petrol merkezlerinden Brega'nın kontrolü için Kaddafi güçleri ile isyancılar arasında yoğun çatışmaların sürdüğü haberleri geliyor.

Abone ol

Libya'nın petrol sanayiinde kilit öneme sahip kentlerden biri olan Brega'nın kontrolü için hükümet güçleri ve isyancılar arasında yoğun çatışmalar devam ediyor.

Bir ara her iki taraf da aynı zamanda kontrolü ele geçirdiklerini iddia ediyordu.

Libya'daki bir BBC muhabiri, isyancıların gündüz saatlerinde Brega'daki petrol tesislerinde saklandıklarını duyduğunu, çünkü Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin bu tesisleri bombalamak istemeyeceğini düşündüklerini bildiriyor.

Birleşmiş Milletler'in Libya'ya gönderdiği özel elçi ülkeye varışı ardından çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu ve sivillere insani yardımın erişmesine izin verilmesini istedi.

Libya'nın daha batısından da çatışma haberleri geliyor. Albay Kaddafi'ye bağlı güçler isyancıların kontrolünde olan Zuvara kentine girdi.

Zuvara'dan çok daha büyük bir yerleşim merkezi olan Mızrata'yı da top ateşine tutuyorlar.

Bunun yanısıra ülkenin doğusunda Ecdebiye kentinde de Libya hükümeti ile isyancı kuvvetler arasındaki mücadele sürüyor.

Ecdebiye, Kaddafi muhaliflerinin ana üssü olan Bingazi'den önceki son büyük kent. Doğuda yer alan Bingazi, Libya'nın başkent Trablus'tan sonra ikinci büyük yerleşim merkezi.

Dün Bingazi'deki isyancıların komutanı uluslararası topluma tekrar seslenerek uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrılarını yineledi ve adamlarının hava akınlarıyla baş edebilecek durumda olmadığının altını çizdi.

Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nde ülkede uçuşa yasak bölgeler ilan edilmesi için girişimlerini sürdürüyor.

Bu girişimlere Arap Birliği de destek veriyor. Ancak uçuşa yasak bölge konusunda Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin çekinceleri var.