BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Libya'da 32 kişi gözaltına

Libya'da yönetim Trablus'ta iki kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların arkasında Kaddafi yanlısı bir şebekenin olduğunu söylüyor.

Abone ol

Libya önceki gün düzenlenen ve iki kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı ardından Muammer Kaddafi yanlısı oldukları söylenen 32 kişi tutuklandı.

Trablus'taki saldırı sonrasında soruşturma ile ilgili bilgi veren yetkililer bir şebekeden söz etti ve bu grubun devrik ve öldürülen Muammer Kaddafi ile bağlantılı olduklarını söyledi.

Tutuklamalar, Trablus'ta dün bomba yüklü iki arabayla düzenlenen saldırıları izledi.

İçişleri bakanlığı ile eski kadınlar askeri akademisi yakınlarındaki patlamalarda iki kişi ölmüştü.

Saldırılar Gaddafi'nin devrilmesinden bu yana ölümle sonuçlanan ilk şiddet olaylarıydı.

Saldırı Trablus'un geçen sene silahlı muhalefetin eline geçişinin yıldönümünde meydana geldi.

Trablus emniyet müdürü Albay Mahmut Şerif akademi dışındaki patlamanın iki kişinin ölümü ve en az dört kişinin yaralanmasıyla sonuçlandığını açıkladı.

Diğer patlamada ölü ya da yaralı olduğu konusunda açıklama yapılmadı.

Şerif, saldırıların arkasında Kaddafi yandaşlarının olduğunu söyleyip; bu kişilerin komşu ülkelerden mali destek aldıklarını iddia etti.

Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana güvenlik konularında danışmanlık yapan bir diğer yetkili de Reuters’e yaptığı açıklamada saldırılarla tutuklananalar arasındaki bağlantının net bir şekilde tespit edildiğini söyledi.

Şiddet sorunu

Saldırılar Bayram namazı öncesinde oldu.

Libya geçici Ulusal Geçiş Konseyi geçen ay iktidarı yeni seçilen meclise devretmiş; böylece Libya tarihinde iktidar ilk kez barışçıl bir şekilde el değiştirmişti.

Ne var ki şiddet hükümetin baş etmek zorunda olduğu bir sorun olmaya devam ediyor; son aylarda Bingazi’de de bazı saldırılar olmuştu.

BBC muhabiri hükümetin sıklıkla bu saldırıları Kaddafi yandaşlarının üzerine attığını söylüyor.

Muhabiriz, pek çok Libyalı için eski yönetime bağlı kişililerin bu tür saldırıları düzenlemiş olduklarına inanmanın çok daha kolay ve akla yatkın olduğunu, ancak bu saptamanın doğruluğunu tespit etmenin güç olacağını belirtiyor.

Libya'da silahlı gruplar hala varlıklarını koruyor; güvenlik güçleri bu grupları kontrol almakta zorlanıyor.