BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Çin'de skandal davada 'tecilli ölüm cezası'

Komünist Parti'nin gözden düşen önderlerinden Bo Xilai'ın eşi, bir İngiliz işadamını zehirlemekle suçlandığı cinayet davasında, tecilli idam cezasına çarptırıldı. Son yıllarda Çin kamuoyunun ilgisini çeken daha büyük bir dava görülmemişti.

Abone ol


Çin'de bir mahkeme, siyasi kariyeri sona eren nüfuz sahibi siyasetçi Bo Xilai'ın cinayetle suçlanan eşi Gu Kailai'yı tecilli ölüm cezasına çarptırdı.

Gu Kalai, otel odasında ölü bulunan İngiliz işadamı Neil Heywood'u zehirleyerek öldürmekle suçlanıyordu.

Mesleği avukatlık olan Gu Kalai, geçen sene Kasım ayında Heywood'u zehirlediği suçlamasını reddetmedi.

Tecilli ölüm cezaları Çin'de genellikle müebbet hapse indiriliyor. Gu'nun asgari 14 yıl hapis yatması bekleniyor.

Mahkeme, Gu Kalai'ın yardımcısı Cang Şiaojun'a da cinayete yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle dokuz yıl hapis cezası verdi.

Pekin'deki İngiliz büyükelçiliği, cinayetin sorumluluların yargılanmasından duyduğu memnuniyeti açıkladı.

Gu Kalai'ın kocası Bo Xilai'ın Komünist Parti içindeki yüksek mevkii nedeniyle Çin'de son yıllarda kamuoyunun ilgisini çeken daha büyük bir dava görülmemişti.

Çongking kentinin eski yöneticisi Bo Xilai, karısı hakkında cinayet soruşturması açıldığından beri kamu önüne çıkmadı.

Karısı Gu'nun cinayet davasında adı geçmeyen Bo Xilai hakkında Komünist Parti, ayrıntıları açıklanmayan ''disiplin ihlallerinden'' dolayı soruşturma yürütüyor.

Bo Xilai ve karısı Gu Kailai'ya ilişkin skandallar, Çin'de her on yılda bir yapılan ve Komünist Parti'nin yeni nesil liderlerinin belirleneceği kilit önemdeki kongrenin öncesine rastladı.

Önümüzdeki aylar içinde toplanması beklenen kongrede, politbüro daimi komitesini oluşturan dokuz siyasi önderden yedisinin yerine yenileri atanacak.

Yakın zamana değin en üst kademeye atanması olası adaylar arasında adı geçen Bo Xilai'ın siyasi kariyerinin sona erdiği düşünülüyor.